2006. november 25.

Nagykarácsony - 2006. november 25.

2006. november 25-én Dél-Dunántúli autós túrán vettem részt.

A túra (kirándulás) útvonala: Budapest - Nagykarácsony - Ozora – Budapest
A kirándulás vezetője: Nagy Imre

A kirándulást a Röck Vasas SE Természetjáró Szakosztály tagjainak személygépkocsijaival bonyolítottuk le. Találkozás a XI. kerületben, a Budai Parkszínpad előtti parkolóban volt. A 6-os, és 61-es úton, Előszálláson keresztül értük el „Mikulás Falvát”, azaz Nagykarácsony-t. Egy családi házban alakították ki a Mikulás Házát, amelynek berendezése egyszerű, szerintem túlságosan is az, viszont a gyerekeknek nagy élmény, hogy élőben találkozhatnak a mikulással. A Mikulás Házától kb. 200 méterre található egy (tornateremben berendezett) játszóház, ahol a gyerekek „hasznosan” eltölthetnek még egy kis időt. A Mikulás napi képeslapok különleges feladásával kapcsolatban nem volt szerencsénk, mert ott-tartózkodásunk idején – november 25-én, szombaton – a Posta zárva volt (a következő napon, vasárnap már kinyitott). A Mikulás Házába 800,-Ft/fő volt a belépődíj. Emlékül minden látogató kapott egy szerény „mikulás csomagot”.

Nagykarácsonyból a kirándulásunk következő állomására, Ozorára indultunk. Itt megtekintettük a várat, ami ma már csak egy kastély, mert a várfal gyakorlatilag nem létezik, csak a maradványait látni. Rövid szóbeli tájékoztatóval, és egy kb. 10 perces filmmel mutatták be a vár (kastély), és a település történetét, valamint a jövőre vonatkozó kapcsolatos terveket. A kastélyban jelenleg egyetlen megtekintésre ajánlott program található, az Illyés Gyula életművét bemutató, állandó kiállítás. A hatalmas épület többi része kihasználatlan, lényegében üres. A kastély hasznosítására a fantázia ugyan működik - a tájékoztatóból is ez derült ki - de a homályos elképzeléseken nem tudtak továbblépni. Valójában nem találják meg azokat a programokat, amelyekkel látogatókat lehetne odacsalogatni. Ottjártunk idején nem kellett fizetni a belépésért, de egyébként van belépődíj.

A fotózás és videózás mindkét helyen szabad, és ingyenes volt.

A kiránduláson készült képek, a honlapról elérhető albumokban, képtárakban megtekinthetőek, és onnan le is lehet tölteni azokat.

Budapest, 2006. november 25.

Molnár Béla

2006. november 11.

János-hegy - 2006. november 11.

2006. november 11-én a Budai-hegységbe, János-hegy környékére szervezett gyalogtúrán vettem részt.

A túra teljesített útvonala: Normafa - János-hegyi kilátó - Kis kőfej - Vaddisznó-forrás - Virág-völgy - Makkosmária – Budakeszi
Túravezető: Nagy Imre

A Moszkva téri Metró kijáratnál volt a találkozó, ahol rajtunk kívül több turistacsoport is gyülekezett. Onnan a 21-es busszal jutottunk el a Normafáig, ahol a túra kezdődött. Feltehetően a nagyon kellemes, szabadba csalogató idő is közrejátszott abban, hogy - főleg túránk kezdeti szakaszán - sok kocogóval, és futóval találkoztunk, sőt, láttunk szabadtéri tornabemutatót is.

Először a János-hegyen, a Libegő végállomásánál tartottunk pihenőt, ahol - megalapozva a további utunkat - erősítőt és frissítőt vettünk magunkhoz. Felmentünk az Erzsébet kilátóhoz, melynek tetejéről, a környező hegyek, és Budapest csodás panorámája tárult elénk. A kilátót és közvetlen környezetét szépen felújították.
A kilátót elhagyva, tovább folytattuk utunkat a Kis kőfej – Vaddisznó-forrás – Virágvölgy felé. Ez utóbbinál tartottunk rövid pihenőt, az erősítő és frissítő itt sem maradt el. Eközben a jelzések sokaságába kissé belebonyolódtunk, de végül rátaláltunk - a sok közül - az egyik helyes útra. Tovább haladva, hamarosan elértük Makkosmáriát, a keresztény búcsújáróhelyet, ahol hosszabb pihenőt tartottunk. Itt volt az ebéd, hátizsákból, szalonnasütéssel, ki így-ki úgy. Megköszöntöttük azokat, akik ekkor-tájban ünneplik születés- illetve névnapjukat. Néhányan, akik még nem látták, a templomot is megtekintették.
Ezt követően - a kellő mennyiségű étellel-itallal feltöltődve - túránk befejező szakaszaként Budakeszire indultunk, ahonnan a 22-es busszal megkezdtük hazafelé utunkat.

A túrán készült képek, a honlapról elérhető albumokban, képtárakban megtekinthetőek, és onnan le is lehet tölteni azokat.

Budapest, 2006. november 11.

Molnár Béla