2006. december 28.

Budakeszi Vadaspark - 2006. december 28.

2006. december 28-án a Budai-hegységbe, a Budakeszi Vadasparkba szervezett évbúcsúztató ünnepségen (túrán) vettem részt.

Az ünnepség helye: Budakeszi Vadaspark
A túra útvonala: Korányi szanatórium - Budakeszi Vadaspark - Szépjuhászné – Hűvösvölgy
A program vezetője: Nagy Imre

A Moszkva téri Metró kijáratnál volt a találkozó, ahol rajtunk kívül - különböző célállomással - több túracsapat is gyülekezett.
A 22-es busszal mentünk a Korányi szanatóriumig, onnan pedig begyalogoltunk az évbúcsúztató ünnepségünk helyszínére, a Budakeszi Vadasparkba. Tekintettel arra, hogy szalonnasütés volt tervezve, útközben száraz fát gyűjtöttünk a tűzrakáshoz. A Vadasparkban több tűzrakó helyet is kialakítottak, ezek közül kiválasztottunk egyet, és ott letáboroztunk. A helyszínválasztásunk nagyon jól sikerült. A hátizsákokból előkerült minden, ami egy szabadtéri turista-bulihoz kell. A tűzgyújtással egy időben körbe járt az aperitif, az étvágygerjesztő tüzes víz is. Majd a fellángoló tűzön készült a gombás rántotta, sült a szalonna, kolbász stb., közben megköszöntöttük azon sporttársainkat, akik ekkortájt ünneplik születés- illetve névnapjukat. Annyi étel-ital volt, hogy kifogott rajtunk (persze inkább maradjon, minthogy ne legyen elég). A pezsgő durranások, boros üvegek nyitogatása megtették a hatást, a hangulat már-már nótába ment át. Ezt persze az is gerjesztette, hogy zenészünk is volt, egy pozanos személyében. Az időjárásra sem lehetett panaszunk; ugyan nagyon hideg volt, de csapadékmentesen megúsztuk. A fákon a zúzmara még délben is megmaradt, így nem csoda, hogy időnként jólesett a tűz mellett melegedni. Ha folyadék maradt a pohárban, az bizony megfagyott. Tekintettel arra, hogy örökké semmi sem tart, egyszer ennek a bulinak is vége lett, összecsomagoltunk, és elindultunk az ismert útvonalon visszafelé.

A többség a szanatóriumnál buszra szállt, és úgy jött vissza Budapestre. Néhányan viszont beiktattunk egy mini túrát, - a piros kör, Szépjuhászné, zöld kör, sárga sáv útvonalon - elgyalogoltunk Hűvösvölgyig. Onnan az 56-os villamossal tértünk vissza a Moszkva térre.

A túrán készült képek, a honlapról elérhető albumokban, képtárakban megtekinthetőek, és onnan le is lehet tölteni azokat.

Budapest, 2006. december 28.

Molnár Béla

2006. december 16.

Árpád-kilátó - 2006. december 16.

2006. december 16-án a Budai-hegységbe, az Árpád-kilátó környékére szervezett gyalogtúrán vettem részt.

A túra teljesített útvonala: Fenyőgyöngye - Árpád-kilátó - Oroszlán-szikla - Határ-nyereg - Ismeretlen magyar katona sírja – Hűvösvölgy
Túravezető: Nagy Imre

Találkozás a III. kerületi Kolosy téren volt. Onnan a 65-ös busszal jutottunk el a Fenyőgyöngyéig, túránk kiinduló állomásáig.
A kék jelzésen - mint-ahogy túránk teljes hosszában ez a jelzés vezetett bennünket - haladtunk az Árpád-kilátó felé, ahol egy rövid pihenőt tartottunk. Itt került kiosztásra a következő túra kiírásának írásos anyaga is. Egy kevés erősítő-frissítő magunkhoz vétele után tovább indultunk - az Oroszlán szikla mellett elhaladva - a Határ-nyereg felé, majd sorban megtekintettük az Ismeretlen magyar katona sírját, és a Vadaskerti (Mátyás király) emlékművet is. Továbbhaladva, a vitorlázó repülőtér melletti, „régi határkövekkel” találkoztunk, majd azokat is elhagyva - egy éles bal kanyar után - túránk befejező szakasza következett, rátértünk a közvetlen Hűvösvölgybe vezető útra. Végső állomásunkra megérkezve, egy büfénél még tartottunk egy kis pihenőt, ahol ki ezt-ki azt fogyasztott, és - tekintettel arra, hogy karácsonyig már nem találkozunk - kellemes karácsonyi ünnepeket kívánva köszöntünk el egymástól. Ezt követően az 56-os villamossal visszaindultunk Budapestre.

Ugyan nem tartozik közvetlen a túrához, de szükségesnek tartom megemlíteni, hogy az Árpád-kilátóban egy hajléktalant találtunk, aki ott ágyazott meg magának. Pedig, mint fentebb írtam, az idő igencsak hideg volt.

A túrán készült képek, a honlapról elérhető albumokban, képtárakban megtekinthetőek, és onnan le is lehet tölteni azokat.

Budapest, 2006. december 16.

Molnár Béla

2006. december 2.

Nagykovácsi (Mikulás) - 2006. december 02.

2006. december 02-án a Budai-hegységbe, Nagykovácsi környékére szervezett gyalogtúrán, és Mikulás napi ünnepségen vettem részt.

A rendezvény (túra) útvonala: Nagykovácsi (Csillagszem vendéglő) - Turistaház romok - Hosszú-árok - Antónia-árok – Nagykovácsi
A rendezvény (túra) vezetője: Nagy Imre

Találkozás a Moszkva téri Metró kijáratnál volt, ahol rajtunk kívül - különböző célállomással - több turistacsoport is gyülekezett. Onnan az 56-os villamossal, majd a 63-as busszal jutottunk el Nagykovácsira, a Csillagszem vendéglőbe. Itt került megrendezésre, a XI. kerületben lakó gyerekek részére - a kerületi Természetbarát Szakbizottság szervezésében - a 2006. évi Mikulás napi ünnepség.
Találkoztunk a Mikulással, lehetett enni-inni; a menü zsíros kenyér és tea volt.
A Röck Vasas SE Természetjáró Szakosztály tagjait, a vezetőség egy-egy mikulással lepte meg.

Ezt követően indult a szakosztály jelenlevő tagjainak egy része a tényleges túrára (a másik része rendezőként az ünnepség helyszínén maradt). Túránkat Nagykovácsi belterületén, a piros jelzésen kezdtük. A településről kiérve, erős emelkedőn felkapaszkodva - a környék legmagasabb hegycsúcsa, a Nagyszénás oldalában elhaladva - jutottunk el a volt menedékház (turistaház) romjainál emelt emlékfalig, ahol pihenőt tartottunk, ettünk-ittunk. Az emlékfaltól - az erőgyűjtés után - ugyancsak a piros jelzésen indultunk tovább. A Hosszú-árkon végig haladva értük el a sárga jelzést, amely utunk befejező szakaszán vezetett bennünket. Túránknak ez a középső része (a Hosszú-árok) volt a legkönnyebb, gyakorlatilag az emlékfaltól végig völgymenetben haladtunk. Ezt követően egy kicsit nehezebb rész következett, ugyanis a sárga jelzés mentén, az Antónia árkon haladtunk, amely végig húzós, emelkedő volt. Ezt teljesítve már vissza is értünk Nagykovácsira, majd a reggel megismert busszal, és villamossal pedig Budapestre.

A túrán készült képek, a honlapról elérhető albumokban, képtárakban megtekinthetőek, és onnan le is lehet tölteni azokat.

Budapest, 2006. december 02.

Molnár Béla