2007. február 24.

Pilisszántó - 2007. február 24.

2007. február 24-én a Pilis-hegységbe, Pilisszántó környékére szervezett gyalogtúrán vettem részt.

A túra teljesített útvonala: Pilisszántó - Szikla színház - Cigány-puszta - Taloki-erdő - Cseresznyés-erdő - Homok-hegy - Klotildliget
Túravezető: Nagy Imre

A Volán Árpád-hídi autóbusz állomásán volt a találkozó, onnan mentünk busszal Pilisszántóra, ahol kezdődött a gyalogtúra.
A sárga kereszten indultunk el, és alig kezdtük meg túránkat, mindjárt látnivalóval találkoztunk, egy elhagyott kőbánya helyén kialakított, szabadtéri „Szikla” színházat tekinthettünk meg, melyben időszakosan, elsősorban a nyári idényben tartanak előadásokat. Továbbindulva, hamarosan a sárga sávhoz csatlakoztunk, és - egy éles balkanyar után - azon haladtunk tovább, át a Cigány-pusztán, Taloki-erdőn, és a Cseresznyés-erdőn. Közben a piros sávot is elértük, és a továbbiakban, a sárga sávval együtt mutatták utunkat, egészen addig, amíg a piros keresztre (jobbra) le nem tértünk. Ez a jelzés, a Homok-hegyen keresztül bevezetett bennünket a Klotildligeti vasútállomásra, ahonnan a vonatunk indult vissza Budapestre.

A túra során, két helyen tartottunk pihenőt, ahol frissítőt és erősítőt vettünk magunkhoz (ettünk-ittunk), és kiosztásra került a következő túra írásos anyaga.
Túránk kezdeti szakaszán (Pilis-tető aljában, a mészkőbánya környékén) több „quad”-ossal is találkoztunk, akik az utat nagyon tönkretették. Részben ők okozták a mély keréknyomokat, amelyek, ha - mint túránk idején is - vízzel megtelnek, dagonyává változtatják az erdei (főleg az agyagos) utakat.

A túra útvonalán a terepviszonyok változatosak voltak. A „quad”-osok, és más nehéz járművek által kivájt, árokszerű keréknyomok, valamint a több hegy- és völgymenet egyaránt nehezítette az amúgy nem túl nagy (8-9 km.) túratávot.

A túrán készült képek, a honlapról elérhető albumokban, képtárakban megtekinthetőek, és onnan le is lehet tölteni azokat.

Budapest, 2007. február 24.

Molnár Béla

2007. február 23.

Budafoki borpince - 2007. február 23.

2007. február 23-án a Promontorbor Rt. Budafoki pincészetébe szervezett látogatáson vettem részt.
A látogatás szervezője: Nagy Imre

A Röck Vasas Természetjáró Baráti Kör tagjai, borívó emberek lévén, szükségesnek tartottuk, hogy részletesebben is megismerjük azt a csodálatos nedűt, amivel - az étkezési kultúránk részeként - naponta találkozunk. Ennek érdekében látogatást tettünk a Promontorbor Rt. Budafoki pincészetében. Ott közelről láthattuk Európa leghosszabb összefüggő pincerendszerének egy szakaszát, ahol tárolják, kezelik, érlelik a palackozásra váró különféle borokat. Kíváncsiságunkban szakképzett vezető volt segítségünkre, tőle kaptuk a mindenre kiterjedő, közérthető nyelvezetű tájékoztatást, melynek során megismertük, többek között a pincerendszer kialakulásának történetét is. Közben folyamatosan jártuk a hegy belsejét, a hordókkal, és más hatalmas tároló tartályokkal teli labirintust. Megtudtuk, hogy a nemzetközi piac, a bor tárolására vonatkozóan milyen változásokat kényszerített ki (fahordó, betontároló, fémből készült tároló). Betekintést nyertünk a különböző borfajták készítésébe. Megtekintettük Magyarország második legnagyobb (53500 literes, tölgyfából készült) boroshordóját.

A látogatás zárásaként pedig, hogy a borgazdaság termékeit még alaposabban megismerhessük, egy színvonalas kóstolón vettünk részt, ahol vermutot, és többféle bort is tesztelhettünk.

A látogatás részvételi díja 800,-Ft/fő volt, mely tartalmazta a vezetés-, valamint a kóstolás anyagának költségeit is.

Fotózni a látogatás teljes ideje alatt szabad volt.

A kiránduláson készült képek, a honlapról elérhető albumokban, képtárakban megtekinthetőek, és onnan le is lehet tölteni azokat.

Budapest, 2007. február 23.

Molnár Béla

2007. február 17.

Kevély-nyereg - 2007. február 17.

2007. február 17-én a Pilis-hegységbe, a Kevélyek környékére szervezett gyalogtúrán vettem részt.

A túra teljesített útvonala: Pilisborosjenő - Kevély-nyereg - Stromfeld Aurél menedékház romjai - Pilisborosjenő
Túravezető: Sipos Gyula

A Volán Árpád-hídi autóbusz állomásán volt a találkozó, onnan mentünk busszal Pilisborosjenőre, ahol kezdődött a gyalogtúra.

Az első szakaszon a sárga sávot követtük célunk elérése, a Kevély-nyereg felé. Útközben egy pihenő helyen megálltunk, frissítőt és erősítőt vettünk magunkhoz. Menet közben elhaladtunk a Nagy-kevélyi kőfülke (Szódás barlang) mellett, majd, ahogy az emelkedőnek vége lett, már fent is voltunk a volt Kevély-nyergi (Stromfeld Aurél) menedékház romjainál. Itt újabb pihenőt tartottunk, ettünk-ittunk. Feltöltődve indultunk tovább a piros négyzeten, amely jelzés visszavezetett bennünket Pilisborosjenőre, amely településről reggel indultunk, és egy nagy kör megtétele után oda érkeztünk vissza.

Túránk első szakaszán - a menedékház romokig - felfelé haladtunk, onnantól viszont többnyire völgymenet következett. Utunkat nehezítette, hogy a második szakasz nagyobb része egy vízmosásban vezetett, amely tele volt kisebb-nagyobb kövekkel, sziklákkal, és néhány helyen csúszott is.

A túrán készült képek, a honlapról elérhető albumokban, képtárakban megtekinthetőek, és onnan le is lehet tölteni azokat.

Budapest, 2007. február 17.

Molnár Béla

2007. február 10.

Nagy-kopasz - 2007. február 10.

2007. február 10-én a Budai-hegységbe, Nagy-kopasz környékére szervezett gyalogtúrán vettem részt.

A túra teljesített útvonala: Hidegvölgyi Erdészlak - Tarnai-pihenő - Nagy-kopasz (Csergezán kilátó) - Cseresznyés-erdő - Széltörés-erdő – Nagykovácsi
Túravezető: Nagy Imre

A Volán Széna téri autóbuszállomásán volt a találkozó, innen mentünk busszal a Hidegvölgyi (volt Erzsébet) Erdészlakig, ahol kezdődött a gyalogtúra, melynek első szakaszán a zöld háromszöget követtük. Egészen a Nagy-Kopaszon található Csergezán kilátóig felfelé vezetett utunk, végig enyhe emelkedőn haladtunk, közben a Tarnai-pihenőnél megálltunk, és gyönyörködtünk a csodás panorámában. A februári tavasz jól megizzasztott bennünket, sorra vettük le magunkról a melegebb, téli ruhákat. Felérve a kilátóhoz, letáboroztunk, ettünk-ittunk, pihentünk egy kicsit. Kiosztásra kerültek az elkövetkező időszak túráinak, rendezvényeinek írásos anyagai, és megbeszéltük a kapcsolatos teendőket.

A másfél éve átadott, és ennek megfelelően még újszerű állapotban lévő, 18 méter magas kilátóra is feljutottunk, és az volt az érzésünk, hogy amit onnan nem látni, az talán nincs is. A majdnem tiszta időnek köszönhetően a távoli hegyekben is gyönyörködhettünk. A környéken – feltehetően a tavaszias időnek is köszönhetően - igen nagy volt a forgalom, sok természetjáró (kiránduló) kereste fel a Budai-hegység e látványosságát. A kilátó a környék festőművészéről, Csergezán Pálról kapta nevét. A kilátó szerkezete vörös fenyőből készült, lécborítású, mely ugyan kissé zavarja a kilátást, de ezt ellensúlyozza az, hogy - egyes vélemények szerint - megakadályozza a tériszonyt.
Ezt követően - a nem kevés erősítővel-frissítővel feltöltődve - megkezdtük túránk második, az elsőnél lényegesen könnyebb szakaszát. Nagykovácsi felé vettük az irányt, továbbra is a zöld háromszög mentén. Tekintettel arra, hogy az eddigi úton (az indulástól a kilátóig) csak felfelé haladtunk, most már völgymenet következett. A Cseresznyés-erdőn, Széltörés-erdőn keresztül elértük a zöld sávot, amely bevezetett bennünket Nagykovácsiba. Ott a Csillagszem vendéglőben még eltöltöttünk egy kis időt, ezt-azt fogyasztottunk, majd a 63-as busszal visszaindultunk Budapestre.

A túrán készült képek, a honlapról elérhető albumokban, képtárakban megtekinthetőek, és onnan le is lehet tölteni azokat.

Budapest, 2007. február 10.

Molnár Béla

2007. február 3.

Nagykovácsi - 2007. február 03.

2007. február 03-án a Budai-hegységbe, Nagykovácsi környékére szervezett gyalogtúrán vettem részt.

A túra teljesített útvonala: Nagykovácsi – Kutya-hegy – Cseresznyés-völgy – Nagykovácsi
Túravezető: Sipos Gyula

Találkozás a Moszkva téri Metró kijáratnál volt, ahol rajtunk kívül - különböző célállomással - több turistacsoport is gyülekezett. Onnan az 56-os villamossal, majd a 63-as busszal jutottunk el Nagykovácsira, ahol a túra kezdődött.

A sárga sávon kezdtünk, a Széna-hegy és a Kutya-hegy közötti völgyben, sóderral, kaviccsal felszórt úton haladtunk kb. 2 kilométert, majd egy jelzetlen úton balra betértünk az erdőbe. Ott egy nagy kört tettünk meg a Cseresznyés-völgy környékén. Amikor újra elértük a sárga sávot - kb. 1 kilométerrel távolabb, mint ahol elhagytuk - már vissza is indultunk Nagykovácsiba, a 63-as busz végállomására, a Templomhoz. Onnan a reggel megismert járatokkal jutottunk vissza a Moszkva térre.

A megtett távolság kb. 8-9 kilométer volt, említésre érdemes szintkülönbség nélkül. Az erősséget tekintve könnyű túra volt.

A túrán készült képek, a honlapról elérhető albumokban, képtárakban megtekinthetőek, és onnan le is lehet tölteni azokat.

Budapest, 2007. február 03.

Molnár Béla