2007. november 24.

Pilisborosjenő - 2007. november 24.

2007. november 24-én a Pilis-hegységbe, Pilisborosjenő környékére szervezett gyalogtúrán vettem részt.

A túra teljesített útvonala: Pilisborosjenő (Téglagyár) - Horgásztó - Solymári-völgy - Jenői-torony - Solymári-fal - Diszlet-vár az Egri csillagok forgatásához - Kék-kerékpár út - Kevély-nyereg - Pilisborosjenő
Túravezető: Sipos Gyula

A III. kerületi Szentlélek téren volt a találkozó, onnan a 18-as busszal jutottunk el Pilisborosjenő – Téglagyárig, ahol a gyalogtúra kezdődött.
A zöld sávon indultunk el, és hosszan haladtunk hétvégi telkek mellett, amíg a jelzésünk a horgásztónál jobbra elkanyarodott a Solymári-völgy irányába. Kisebb malőr folytán a völgy bal oldalára kerültünk, a jelzés viszont a jobb oldalán haladt. Csak némi kaland árán tudtunk átjutni a helyes oldalra, de megoldottuk a feladatot, és rátaláltunk arra a jelzés nélküli ösvényre, amely a zöld sávból jobbra nyílik, és az Egri csillagok című film forgatására épített díszlet-várhoz vezet. A várat megtekintettük, körbejártuk, majd indultunk tovább – egy rövid jelzetlen út közbeiktatásával – a kék jelzésű kerékpárút felé, amelyre balra rákanyarodtunk, és addig követtük, amíg a kék sávot el nem értük. E jelzés mutatta az utat a Kevély-nyeregig, onnan pedig a piros négyzet vezetett bennünket Pilisborosjenőre, ahol Volán buszra szálltunk, és a késő délutáni órákban vissza is érkeztünk Budapestre.

A túra alatt három helyen tartottunk pihenőt, ahol frissítettük magunkat, és erőt gyűjtöttünk a további út leküzdéséhez.

A jelzések általában jól láthatóak, és követhetőek voltak. Azonban előfordult, hogy elágazásnál a kéket keresni kellett. (Az, hogy a Solymári-völgynél a zöld sávot elvétettük, a mi hibánk volt.) Az utak állapota megfelelő volt, de néhány helyen, az előző napok esőzései, és az elolvadt hó miatt, dagonyában, sárban jártunk.
A várat eredetileg a film forgatásához építették díszletnek, de maradandónak bizonyult. Így viszont, tekintettel a nagy érdeklődésre, célszerű lenne, ha a turistajelzések útvonalába bekapcsolnák.

A díszlet-vár környéke borzalmas látvány volt, amerre néztünk, mindenhol szemetet láttunk, mintha nem lenne a területnek gazdája.

A túrán készült képek, a honlapról elérhető albumokban, képtárakban megtekinthetőek, és onnan le is lehet tölteni azokat.

Budapest, 2007. november 24.

Molnár Béla

2007. november 17.

Budakeszi Vadaspark - 2007. november 17.

2007. november 17-én a Budai-hegységbe, a Budakeszi Vadasparkba szervezett gyalogtúrán vettem részt.

A túra teljesített útvonala: Normafa - János-hegy - Kis-kőfej - Ingovány - Csacsi-rét - Szilfa-tisztás - Budakeszi Vadaspark
Túravezető: Nagy Imre

A XI. kerület Újbuda Önkormányzat Szabadidő és Sport Osztály, valamint a XI. kerületi Természetbarát Bizottság nyílt túrát szervezett a kerületben működő természetjáró szakosztályok tagjai, és az Önkormányzat dolgozói részére.

Moszkva téren volt a találkozó, onnan indultunk a 21-es busszal – az önkormányzati dolgozók részvételének köszönhetően a szokottnál nagyobb létszámban – a Normafához (egy másik csoport Csillebércre), ahol kezdődött a gyalogtúra. A kék körútnak a Jánoshegyi út keleti oldalán futó ágán indultunk el, és e jelzés a János-hegyi nyeregig (Libegő végállomásáig) vezetett bennünket. Ott a sárga keresztre tértünk rá, amelyet egészen a Vadasparkig követtünk. Közben érintettük a Kis-kőfejet, Ingoványt, kereszteztük a Budakeszi utat, elmentünk a Csacsi-rét mellett, áthaladtunk a Szilfa-tisztáson, és már meg is érkeztünk a Vadasparkba.

Déli 12 órára minden túracsapat megérkezett a helyszínre, ahol az Önkormányzat képviselője köszöntötte a megjelenteket, és mindenkit vendégül láttak egy csésze gulyásra. A parti befejezése után megkezdtük visszautunkat. A csapat többsége a Szanatórium utcai megállóban szállt fel a 22-es buszra, négyen viszont még egy kiegészítő túrát tettünk, elgyalogoltunk a Szépjuhásznéhoz, és a buszra ott szálltunk fel.

A Vadasparkon kívül egy helyen, a János-hegynél tartottunk pihenőt, ahol frissítettük magunkat.

A túrán készült képek, a honlapról elérhető albumokban, képtárakban megtekinthetőek, és onnan le is lehet tölteni azokat.

Budapest, 2007. november 17.

Molnár Béla

2007. november 11.

Szentendre - Skanzen - 2007. november 11.

2007. november 11-én a Szentendrére, a Skanzenben megtartásra kerülő Libator és bor ünnepére szervezett kiránduláson vettem részt.
A kirándulás szervezője: Sipos Gyula

Batthyány téren volt a találkozó, onnan HÉV-vel mentünk Szentendréig, majd busszal tovább a Skanzenig. Ott került megrendezésre, egész napos műsorral egybekötve, a Márton napi libator, és bor ünnepe.
A tervünk az volt, hogy eszünk-iszunk, utána pedig megnézzük a Skanzent. Ennek megfelelően kezdtük a programot, megkóstoltuk a különböző libafinomságokat, és néhány palack bort is elfogyasztottunk. Azonban, még mi a kulináris élvezetnek hódoltunk a sátorban, kint elkezdett esni a hó, és nem is akart abbamaradni.
A rendezvény számára három hatalmas, egybenyíló sátor volt felállítva. Amikor a hó elkezdett esni, minden vendég a fedett helyekre tódult. Emiatt a sátrakban óriási tömeg gyűlt össze, akik később jöttek, asztalt már nem is találtak.

Mikor befejeztük a test táplálását, elindultunk a Skanzen megtekintésére, de a hirtelen jött téli időjárás miatt e tervünk nagyon hiányosra sikeredett. Egy kicsit körbe néztünk a területen, néhány házba bementünk, de a végső döntés az lett, hogy majd eljövünk, ha jobb idő lesz.

Hazafelé a reggel megismert módon/útvonalon indultunk el, és érkeztünk vissza Budapestre.

A kiránduláson készült képek, a honlapról elérhető albumokban, képtárakban megtekinthetőek, és onnan le is lehet tölteni azokat.

Budapest, 2007. november 11.

Molnár Béla

2007. november 10.

Lajos-forrás - 2007. november 10.

2007. november 10-én a Pilis-hegységbe, Lajos-forrás környékére szervezett gyalogtúrán vettem részt.

A túra teljesített útvonala: Dömörkapu - Lajos-forrás - Janda Vilmos ház - Gyopár-forrás - Csikóváraljai turistaház
Túravezető: Sipos Gyula

A Batthyány téren volt a találkozó. HÉV-vel mentünk Szentendréig, majd busszal tovább Dömörkapuig, ahol a gyalogtúra kezdődött.
A zöld háromszögön haladtunk, a Kőrösi Csoma Sándor emlékhely érintésével, Lajos-forrásig, onnan a sárga sávot követtük a Janda Vilmos házig, közben érintve az Erdész-emlékművet is. A zöld körön indultunk tovább a Gyopár-forrás irányába, onnan pedig a zöld négyzet vezetett el bennünket a Csikóváraljai turistaházig. Tekintettel a rossz időre (elkezdett esni az eső), a túrát itt közkívánatra befejeztük.
A túratervben még szereplő Csikóváraljai turistaház – Domini-forrás – Holdvilág-árok útvonal teljesítését későbbre halasztottuk.

A visszaúton Volán busszal jöttünk Pomázig, onnan pedig HÉV-vel Budapestre.

A túra alatt a Lajos-forrásnál tartottunk hosszabb pihenőt, ahol ettünk-ittunk, erőt gyűjtöttünk az út további teljesítéséhez.

A túra útvonalán a jelzések jól láthatóak, és követhetőek voltak. Azonban Lajos-forrástól a Janda Vilmos házig vezető úton egy jelzési ellentmondással találkoztunk. A térképen sárga kereszt jelölés szerepel, a valóságban viszont a sárga sáv van felfestve. A sárga sáv azon az útvonalon ellentmond a jelzésekre vonatkozó általános elveknek. Ott a négyzet jelölés lenne a megfelelő.

A túra közben, sajnos negatív tapasztalatokat is szereztünk. A Kőrösi Csoma Sándor emlék-kőről a dombormű leszedve. A Gyopár-forrás kövéről a tábla úgyszintén leszedve.

A túrán készült képek, a honlapról elérhető albumokban, képtárakban megtekinthetőek, és onnan le is lehet tölteni azokat.

Budapest, 2007. november 10.

Molnár Béla

2007. november 3.

Krisna-völgy - 2007. november 03.

2007. november 03-án Dél-Dunántúli autós túrán (kiránduláson) vettem részt.

A túra (kirándulás) útvonala: Budapest - Kaposvár - Somogyvámos (Krisna-völgy) - Budapest
A kirándulás vezetője: Nagy Imre

A Budai Parkszínpad előtti parkolóban volt a találkozó, onnan indultunk – a szakosztály tagjainak személygépkocsijaival – a Dél-Dunántúli kirándulásra. A 6-os, és 61-es úton jutottunk el kirándulásunk első állomására, Kaposvárra. Megnéztük a Rippl-Rónai Múzeumot (több állandó-, és időszaki kiállítást), majd a belvárosban rövid séta, városnézés következett.

Tekintettel arra, hogy az idő sürgetett, sokat nem időzhettünk Somogy megye székhelyén, indultunk a programunk következő állomására Somogyvámosra, a Krisna-völgyben található Indiai Kulturális Központ és Biofarm megtekintésére. Itt széleskörű tájékoztatást kaptunk a Krisna tudatú hívők mindennapjairól, a farm tevékenységéről. Főbb vonalaiban megismerkedtünk a vallásuk tanaival, és Magyarországi helyzetével. Közben átadtuk a Krisnának vitt ajándékunkat is. Megkóstoltuk az ételkülönlegességeiket, és ittunk az általuk készített rózsaszirmos limonádéból is. Jártunk Krisna templomában, és gyönyörködtünk a csodálatos díszítésekben. A templomban bepillantást nyerhettünk a farmon élők (ott-jártunkkor 130 fő) vallási életének egy szeletébe.
Fotózni a farm teljes területén, és a templomban is szabad volt.

Krisna-völgyi látogatásunk befejeztével indultunk hazafelé. Balatonboglárnál értük el az autópályát (7-es utat), melyen a kora esti órákban szerencsésen visszaérkeztünk Budapestre.

A hosszú út miatt egész nap időzavarral küszködtünk, ezért nagyobb lélegzetű pihenőt, ebédidőt nem is tudtunk tartani. A magunkkal vitt étel-ital nagy részét visszahoztuk.

A túrán készült képek, a honlapról elérhető albumokban, képtárakban megtekinthetőek, és onnan le is lehet tölteni azokat.

Budapest, 2007. november 03.

Molnár Béla