2007. december 28.

Budakeszi Vadaspark - 2007. december 28.

2007. december 28-án a Budai-hegységbe, a Budakeszi Vadasparkba szervezett évzáró túrán vettem részt.

A túra teljesített útvonala: Szépjuhászné – Korányi Kórház – Csacsi-rét – Szilfa-tisztás – Budakeszi Vadaspark – Szilfa-tisztás – Csacsi-rét – Szépjuhászné – Kaán Károly kilátó – Bátori-barlang – Hűvösvölgy
Túravezető: Nagy Imre

Moszkva téren volt a találkozó, ahol rajtunk kívül - különböző célállomással - több túracsapat is gyülekezett. Mi a 22-es busszal a Szépjuhásznéig mentünk, onnan pedig egy rövid túra keretében, a piros kereszt-sárga kereszt útvonalon – a Csacsi-réten, és a Szilfa-tisztáson áthaladva – a Vadasparkig gyalogoltunk. A szakosztály ott tartotta évbúcsúztató szabadtéri buliját.
A táskákból előkerültek a finom sütemények, a tűzön sült a szalonna, kolbász, fogyott a pezsgő, és a bor. Jó hangulatban búcsúztunk el az óesztendőtől, és kívántunk egymásnak túrákban gazdag újévet.
A visszaúton a csapat egyik része a 22-es busz Szanatórium utcai megállójához indult, és onnan hazafelé, a többi résztvevő pedig a reggel megismert (sárga kereszt-piros kereszt) útvonalon, a Szépjuhásznét vette célba. Ott néhányan ismét kiszálltak a túrából, és a 22-es busszal visszatértek a Moszkva térre. Öten viszont további túra mellett döntöttünk. A sárga sávon a Hűvösvölgy irányába indultunk el, ahova a Kaán Károly kilátó, és a Bátori-barlang érintésével, még szürkület előtt sikeresen meg is érkeztünk. A 18-as villamossal pedig visszajutottunk a városba.

Az időjárás túrázásra, és szabadtéri piknik megtartására is alkalmas, kellemes, csapadékmentes volt. Azonban, tekintettel arra, hogy egész nap ködös, párás idő volt, és napközben is fagyott, időnként jól esett a tűz mellett melegedni. Ha folyadék maradt a pohárban, az gyorsan megfagyott.

A túrán készült képek, a honlapról elérhető albumokban, képtárakban megtekinthetőek, és onnan le is lehet tölteni azokat.

Budapest, 2007. december 28.

Molnár Béla

2007. december 15.

Csíki-hegyek - 2007. december 15.

2007. december 15-én a Budai-hegységbe, Csíki-hegyek környékére szervezett gyalogtúrán vettem részt.

A túra teljesített útvonala: Csillebérc – Piktortégla-üregek – Farkas-hegy – Vitorlázó emlékmű – Budaörs szélső házak – Piktortégla-üregek – Frankhegyi turistaház – Gazdagrét
Túravezető: Nagy Imre

Moszkva téren volt a találkozó, ahol rajtunk kívül – különböző célállomással – több túracsapat is gyülekezett. Onnan indultunk a 90-es busszal Csillebércre, a gyalogtúra kezdő helyszínére. A sárga körúton indultunk el, amely jelzés kezdetben a piros kereszttel, majd a piros sávval együtt vezetett bennünket a Piktortégla-üregekig. Ott a sárga körút elkanyarodott, mi viszont tovább folytattuk utunkat a piros sávon, majd a piros keresztre tértünk rá. E jelzést követtük, a Vitorlázó-emlékmű érintésével, Budaörs széléig, ahol – rövid pihenő után – a csapat ketté vált. Egy része a 40-es busz megállóját vette célba, és azzal visszatértek Budapestre.
A csoport másik része (közte jómagam is) további túra mellett döntött. Célunk – a Frankhegyi turistaház érintésével – a 8-as busz végállomása volt, Gazdagréten. Pár száz métert visszamentünk a piros kereszten, majd a Puttony utcában (ez egy jelzés nélküli út a város szélén) haladva elértük a piros sávot, melyre balra rákanyarodtunk. E jelzés nagyrészt szűk ösvényen haladt felfelé a Piktortégla-üregekig, onnan a sárga körút jobb oldali ágát követtük a piros négyzetig, amely elvezetett bennünket a Frankhegyi turistaházig. Rövid pihenő után továbbindulva, a piros négyzet, és a piros körút együttesen mutatta az utat Gazdagrétig. A 8-as busszal pedig eljutottunk a Ferenciek terére.

A túra során három kisebb pihenőt tartottunk, mindegyik helyen ettünk-ittunk, és erőt gyűjtöttünk az út további folytatásához.

A túrán készült képek, a honlapról elérhető albumokban, képtárakban megtekinthetőek, és onnan le is lehet tölteni azokat.

Budapest, 2007. december 15.

Molnár Béla

2007. december 8.

Virágvölgyi túra - 2007. december 08.

2007. december 08-án a Budai-hegységbe, Virág-völgy környékére szervezett gyalogtúrán vettem részt.

A túra teljesített útvonala: Csillebérc – Frankhegyi turistaház – Csillebérc – Makkosmária – Csacsi-rét – Virág-völgy – Kis-kőfej – Szépjuhászné
Túravezető: Sipos Gyula

Moszkva téren volt a találkozó, onnan indultunk a 90-es busszal Csillebércre, ahol kezdődött a gyalogtúra. Kezdetben a sárga keresztet követtük, majd balra rátértünk a piros sávra. Amikor elértük a piros keresztet, és a sárga körutat, a piros sáv pedig jobbra kanyarodott, mi egyenesen haladtunk tovább egy jelzetlen úton. Ezt követően kb. 3-400 méter után ugyancsak jelzetlen útra kanyarodtunk, balra. Ezen jutottunk el a piros négyzetig, amely a Frankhegyi turistaházhoz vezetett bennünket, ahol pihenőt tartottunk. Utána a piros négyzeten visszamentünk Csillebércre, ahonnan reggel indultunk. A túra folytatásaként ismét a sárga kereszten haladtunk a sárga sávig, amelyre jobbra rátértünk. A túra további útvonalán, egészen a Szépjuhásznéig e jelzés mutatta utunkat. Közben elhaladtunk Makkosmária mellett, áthaladtunk a Csacsi-réten, jártunk a Virág-völgyben is, a vége felé pedig érintettük a Kis-kőfejet. A 22-es busszal tértünk vissza a Moszkva térre.

A túra alatt két helyen tartottunk pihenőt. A Frankhegyi turistaháznál hosszabbat, ekkor jót ettünk-ittunk, másodszor pedig a Virág-völgynél álltunk meg, ahol a maradék ételünket, italunkat fogyasztottuk el.

A túrán készült képek, a honlapról elérhető albumokban, képtárakban megtekinthetőek, és onnan le is lehet tölteni azokat.

Budapest, 2007. december 08.

Molnár Béla

2007. december 1.

Pálvölgyi-barlang - 2007. december 01.

2007. december 01-jén a Budai-hegységbe, Pálvölgyi-barlang környékére szervezett gyalogtúrán vettem részt.

A túra teljesített útvonala: Vaskapu-hegy – Árpád-kilátó – Fenyőgyöngye – Remete-hegy – Mátyás-hegy – Pálvölgyi-barlang – Erdőalja-út
Túravezető: Nagy Imre

Batthyány téren volt a találkozó, onnan a 11-es busszal jutottunk el a Vaskapu-hegy oldalába, ahol a túra kezdődött. A zöld sáv, és a zöld körút együttesen vezetett fel bennünket az Árpád-kilátóhoz, ahol a kelet felé induló kék sávot választottuk, melyet a Remete-hegyig követtünk. Ott a kék keresztre tértünk át, és a továbbiakban azon haladtunk a Mátyás-hegyen keresztül – a végén egy jelzetlen (erdő, és lakóházak között haladó) útszakasz közbeiktatásával – a Pálvölgyi-barlangig.
Ez évben, a XI. kerület Újbuda Önkormányzat Szabadidő és Sport Osztály ott rendezte meg a kerületben lakó gyerekek Mikulás napi ünnepségét.
Az ünnepi rendezvényben mi is részt vettünk, találkoztunk a Mikulással. A hangulatot szalonnasütéssel fokoztuk, a szomjunkat pedig teával, és forralt borral oltottuk, a kellékeket mindegyikhez az Önkormányzat biztosította. Amikor mindent megettünk-megittunk, a csapat nagyobb része megnézte a barlangot, majd elindult hazafelé, egy kisebb csoport pedig (8 fő, közte jómagam is) kiegészítő túrára indult. Visszamentünk a reggel már megismert kék kereszthez, valamint a kék sávhoz, majd az abból jobbra leágazó kék háromszögön, szép környezetben, a 137-es busz végállomásáig gyalogoltunk. A kora délutáni órákban ezzel a BKV járattal jutottunk vissza a városba.

A Pálvölgyi-barlang területén történt piknikezésen kívül jelentősebb pihenőt – időhiány miatt – nem tartottunk. A Mikulás ünnepség kezdetét még így is lekéstük.

A jelzések a túra teljes útvonalán jól láthatóak, és követhetőek voltak. A barlangot a „kék kereszt-kék barlang” jelzésen terveztük megközelíteni, azonban valahol elvétettük a kereszt folytatását, és, mivel visszamenni időhiány miatt nem akartunk, elindultunk „torony iránt” a barlanghoz, a „barlangjelzésű” útszakasz kimaradt. Az elkavarodás a mi hibánk volt.

A túrán készült képek, a honlapról elérhető albumokban, képtárakban megtekinthetőek, és onnan le is lehet tölteni azokat.

Budapest, 2007. december 01.

Molnár Béla