2008. február 23.

Magyarkút - 2008. február 23.

2008. február 23-án a Börzsöny-hegységbe szervezett túrán, és természetbarát találkozón vettem részt.

A túra teljesített útvonala: Nógrád – Téglás kút – Nagy rét – Bika-rét – Magyarkút – Magyarkút-Verőce
Túravezető: Nagy Imre

Nyugati pályaudvaron volt a találkozó, onnan vonattal mentünk (váci átszállással) Nógrádig, ahol a gyalogtúra kezdődött. Mindkét vonaton nagy volt zsúfoltság, a Vác utáni szerelvény elsősorban turistákkal volt tele.
A kék sáv baloldali ágán indultunk el, majd a kék kereszten folytattuk, végül ismét a kék sávra tértünk rá. E jelzés jobboldali ága vezetett el bennünket Magyarkútra, a túra első részének záró helyszínére. Ott (a Fogadó vendéglőben) került sor a Budapest XI. kerületi Természetbarátok téli találkozójára. Közös ebéden vettünk részt, közben a vezetőség – rövid ünnepség keretében – dicséretben részesítette a turistajelzések festésében kiemelkedő munkát végzőket.
A könnyű ebéd (vadpörkölt) elfogyasztása után a túracsapatok nagyobb része (köztük mi is) különböző távú kiegészítő túrákat szervezett. Ennek során a piros sávon elgyalogoltunk a következő vasútállomásra, Magyarkút-Verőcére, hogy ott szálljunk fel a vonatra, amellyel a reggel megismert módon, váci átszállással visszajutottunk Budapestre.

A Magyarkúti hosszú pihenőn kívül, a délelőtti túra során két alkalommal álltunk meg egy kis frissítésre.

A jelzések közül a kék sáv végig jól látható, és követhető volt. A kék kereszt viszont több helyen kopott volt, néhol csak elmosódott foltokat láttunk.

Az időjárás túrázásra kiválóan megfelelt. Egész nap 10 fok körüli hőmérséklet volt, így az emelkedőkön hamar megizzadtunk, a meleg felsőruházatot sorra szedtük le magunkról.

Az útviszonyok megtréfáltak bennünket. Hiába volt már több napja (több hete) jó idő, a Börzsöny agyagos talaja még mindig nedves volt. Időnként kilónyi sár került a bakancsunkra. Néhány helyen az erdészeti munkagépek által kivágott, mély keréknyomokkal is meg kellett küzdeni.

A túrán készült képek, a honlapról elérhető albumokban, képtárakban megtekinthetőek, és onnan le is lehet tölteni azokat.

Budapest, 2008. február 23.

Molnár Béla

2008. február 16.

Dobogókő - 2008. február 16.

2008. február 16-án a Pilis-hegységbe, Dobogókő környékére szervezett gyalogtúrán vettem részt.

A túra teljesített útvonala: Dobogókő – Kerek-bükk – Királykút – Király-völgy – Sikárosi-erdészház – Pilisszentlászló
Túravezető: Sipos Gyula

Batthyány téren volt a találkozó, onnan HÉV-el mentünk Pomázig, majd tovább Volán busszal Dobogókőre, a túra kezdő helyszínére.
A kék sávon kezdtük túránkat, és egy rövid szakasz kivételével (a Sikárosi medencét balról, a kék kereszten kerültük meg) végig e jelzés vezetett bennünket. Közben érintettük a Kerek-bükköt, Királykutat, végig haladtunk a Király-völgyön, elhaladtunk a Sikárosi-erdészház mellett, ahol megnéztük a Lenkó-emlékművet is. Végül az Öregnyílás-völgyön át közelítettük meg Pilisszentlászlót. A túra zárására a Gesztenyés vendéglőben került sor, ahol megmelegedtünk, fogyasztottunk ezt-azt, majd volán busszal jutottunk el Szentendrére, onnan pedig HÉV-vel Budapestre.

Két alkalommal ¬– Királykútnál, és az Ifjúsági tábornál – tartottunk pihenőt (nem hosszút, mert hideg volt, és a szél is nagyon fújt). Mindkét helyen ettünk-ittunk, és erőt gyűjtöttünk a további túraszakaszok leküzdéséhez.

A jelzések a túra teljes útvonalán jól láthatóak és követhetőek voltak.

Az időjárás nagyon barátságtalan volt. Egész nap fagypont alatt maradt a hőmérséklet, és erős szél fújt, ami a hidegérzetet csak fokozta. Mikor Dobogókőre megérkeztünk, hóvihar fogadott bennünket. Jól esett a meleg ruházat, kesztyű nélkül még a kezem is fázott. A kesztyű viszont a fotózásban akadályozott.

Az útviszonyok az évszakhoz képest jók voltak. Az erdei munkagépek ugyan mélyen felvágták az utakat, de, mivel egész nap fagyott, kemény, göröngyös utakon jártunk. Az ösvények talaja viszont végig nagyon jó volt. Az erdei, hegyi patakok mind befagytak.

A kedvezőtlen idő ellenére több kirándulóval, és túrázóval találkoztunk.

A túrán készült képek, a honlapról elérhető albumokban, képtárakban megtekinthetőek, és onnan le is lehet tölteni azokat.

Budapest, 2008. február 16.

Molnár Béla

2008. február 9.

Pátyi-elágazás - 2008. február 09.

2008. február 09-én a Budai-hegységbe, Nagykovácsi környékére szervezett gyalogtúrán vettem részt.

A túra teljesített útvonala: Pátyi elágazás – Sóderbánya – Tarnai pihenő – Kopasz-erdő – Nagykovácsi
Túravezető: Nagy Imre

Széna téren volt a találkozás, onnan Volán busszal mentünk a Pátyi elágazásig, a túra kezdő helyszínére.
A betonúton visszagyalogoltunk kb. 200 métert, majd betértünk az erdőbe, és egy rövid, jelzetlen útszakasz megtételét követően, a sárga kereszten haladtunk tovább. E jelzésről a zöld háromszög baloldali ágára kanyarodtunk, melyet a Tarnai pihenő érintésével, egészen a piros háromszögig követtünk. A továbbiakban ezen folytattuk utunkat, végül pedig a piros sáv baloldali ága vezetett el bennünket Nagykovácsiba. A túra zárására, a templomhoz közeli Trenbl vendéglőben került sor. Némi fogyasztás után a 63-as busszal visszatértünk Budapestre.

Két alkalommal ¬tartottunk hosszabb pihenőt. Először, még a túra elején egy „vadetető”-nél, másodszor pedig a „szép panorámájú” Tarnai-pihenőnél álltunk meg. Mindkét helyen ettünk-ittunk, és erőt gyűjtöttünk a további túraszakaszok leküzdéséhez, valamint kiosztásra került a következő túra írásos anyaga is. A Tarnai pihenőnél még napozásra is volt lehetőségünk.

A jelzések a túra teljes útvonalán jól láthatóak és követhetőek voltak.

Az időjárás csodálatos volt. Egész nap gyönyörű napsütésben túrázhattunk, és a tűző napnak ereje is volt. A túra első felében több, nem túl erős hegymenetet is leküzdöttünk, ezeken a többség alaposan megizzadt. Sorra került le rólunk a melegebb felsőruházat.

Az útviszonyok túrázásra (az évszakhoz képest) nagyon kedvezőek voltak. Többnyire száraz, jól járható utakkal találkoztunk. Egy rövid szakaszt friss erdőirtáson keresztül tettünk meg, ahol a munkagépek mélyen felvágták az utat. Itt sárban, dagonyában jártunk.

Meglepett, hogy a jó idő ellenére kirándulót, túrázót keveset láttunk.

A túrán készült képek, a honlapról elérhető albumokban, képtárakban megtekinthetőek, és onnan le is lehet tölteni azokat.

Budapest, 2008. február 09.

Molnár Béla

2008. február 2.

Lajos-forrás - 2008. február 02.

2008. február 02-án a Pilis-, Visegrádi-hegységbe, Lajos-forrás környékére szervezett gyalogtúrán vettem részt.

A túra teljesített útvonala: Dömörkapu – Lajos-forrás – Kő-hegyi Menedékház – Kéki bánya – Szentendre HÉV végállomás
Túravezető: Sipos Gyula

Batthyány téren volt a találkozó, onnan HÉV-el mentünk Szentendréig, majd tovább Volán busszal Dömörkapuig, a túra kezdő helyszínére.
A túra első szakaszán a zöld-, és a kék kereszten, majd egy rövid jelzetlen útszakaszt követően a zöld háromszögön haladtunk Lajos-forrásig. Onnan a sárga sávot követtük – a Kő-hegyi turistaház érintésével – a sárga keresztig. Ez utóbbi jelzés vezetett el bennünket a Kéki-bányai Volánbusz megállóhoz. A terv szerint a túra itt befejeződik, és busszal mentünk volna Szentendréig. Azonban mikor a megállóba kitűzött menetrendet áttanulmányoztuk, meglepődve tapasztaltuk, hogy busz csak 75 perc múlva jön. Ennyit viszont nem akartunk várni, fagyoskodni. A kollektíva úgy döntött, hogy gyalog megyünk el a Szentendrei HÉV végállomásig. Ez ugyan kb. 3 km-el megnövelte a túra útvonalát, de mindenki vállalta. Elindultunk, és kellemesen kifáradva, de sikeresen célba érkeztünk. Az a busz, amellyel „menetrendszerint” utazhattunk volna, a HÉV állomás előtt kb. 100 méterrel előzött meg bennünket.

Két alkalommal ¬– a Lajos-forrásnál, és a Kő-hegyi menedékháznál – tartottunk jelentősebb pihenőt. Mindkét helyen ettünk-ittunk, és erőt gyűjtöttünk a további túraszakaszok leküzdéséhez. A Kő-hegyi menedékháznál a vendéglő is nyitva volt.

A jelzések a túra első két szakaszán jól láthatóak és követhetőek voltak. A Kő-hegyi menedékháztól viszont a sárga sávot többször is keresni kellett. Néha csak rutinból választottunk irányt, csoda, hogy nem vétettük el.

Az időjárásra különösebb panaszunk nem lehetett. Ugyan egész nap felhős volt, de az esőt lényegében megúsztuk, csak a túra vége-felé (mikor a Szentendrei hétvégi telkek között jártunk) kezdett el szemetelni.

Az útviszonyok az évszaknak megfelelően alakultak. Találkoztunk száraz, jól járható útszakaszokkal, és jártunk sárban, dagonyában is. A magasabb részeken éjszaka fagyott, és a napközbeni olvadás hatására sár keletkezett. Néhol a jég, a 8-10 fokos hőmérséklet ellenére, még napközben is megmaradt.

A teljes útvonalat figyelembe véve, kirándulóval, túrázóval alig találkoztunk.

A túrán készült képek, a honlapról elérhető albumokban, képtárakban megtekinthetőek, és onnan le is lehet tölteni azokat.

Budapest, 2008. február 02.

Molnár Béla