2008. április 26.

Csókakő - 2008. április 26.

2008. április 26-án a Vértes-hegységbe, és Székesfehérvárra szervezett buszos kirándulással egybekötött gyalogtúrán vettem részt.

A kirándulás (túra) teljesített útvonala: Budapest – Csókakő – Csákberény – Gánt – Székesfehérvár – Budapest
Túravezető: Sipos Gyula

A Budai parkszínpad előtti parkolóban volt a találkozó, onnan indult különjáratunk a tervezett túrára (kirándulásra). Egy 20 férőhelyes kisbusszal, valamint 2 személygépkocsival mentünk. Első állomásunk Csókakő volt, ahol megtekintettük a felújítás alatt álló várat (a tetejéről szép a kilátás), majd megkezdtük túránkat. A kék sáv északi ágán indultunk el, végig mentünk a Vár-völgyön, utána a Határ-nyiladék, majd a zöld sáv jobb oldali ágára kanyarodva a Szakáll-nyiladék következett. Ezt követően a zöld kereszt jobb oldali ágán folytattuk túránkat, amely jelzés Csákberényig vezetett bennünket. A járművek – az előzetes tervnek megfelelően – már ott voltak, gyorsan felszálltunk, és indultunk is tovább Gántra, ahol a bauxitbányászat múltjával ismerkedtünk meg. Végül, az egész napos program befejezéseként Székesfehérvárra mentünk, ahol megtekintettük a Bory-várat, majd visszatértünk Budapestre.

A nap folyamán, három helyen tartottunk pihenőt. Az elsőt, ahogy megérkeztünk Csókakőre, a vár szépen kiépített parkolójában. A másodikat túra közben, egy napsütéses, szép panorámájú tisztáson. A harmadikat pedig a Gánti Bányatörténeti Múzeum előtt.

A jelzések többségében jól láthatóak és követhetőek voltak. Egyedül a zöld keresztnél találtunk hiányosságot, nagyon ritkán voltak felfestve.

Az időjárási, és útviszonyok nagyon jók voltak. Gánton ugyan esett néhány csepp eső, de zavart nem okozott. A túra első részén, a Vár-völgyben kisebb emelkedő is volt, de többnyire könnyen teljesíthető útvonalon jártunk.

A Csókakői vár környékén, és a Bory-várban sok kirándulóval találkoztunk. A túraútvonalon, és a Gánti múzeumban viszont csak mi voltunk.

A túrán készült képek, a honlapról elérhető albumokban, képtárakban megtekinthetőek, és onnan le is lehet tölteni azokat.

Budapest, 2008. április 26.

Molnár Béla

2008. április 19.

Piliscsaba - 2008. április 19.

2008. április 19-én a Budai-hegységbe, Piliscsaba környékére szervezett gyalogtúrán vettem részt.

A túra teljesített útvonala: Piliscsaba – Kőris-völgy – Bükkös-árok – Hosszú-árok – Pilisszentiván
Túravezető: Kecskeméti László

A Volán Árpád-hídi autóbusz állomásán volt a találkozó, onnan mentünk busszal Piliscsabáig, ahol kezdődött a gyalogtúra.
A kék sáv déli ágán indultunk el, hosszan haladtunk a településen belül, házak között, iparterület mellett, amíg elértük az erdőt. Utunk ezt követően, a Csaba-hegy aljában, a Kőris-völgyben vezetett, majd a Bükkös-árok végén rátértünk a kék keresztre. Kb. 800 méter után elértük a piros sávot, amelyet a Hosszú-árkon át a sárga sávig követtünk. Ez utóbbi jelzés baloldali ága Pilisszentivánra vezetett bennünket. Onnan (rövid „Sörpatikai” kitérő után) Volán busszal jutottunk vissza Budapestre.

A túra során többször tartottunk rövid pihenőt, ahol ettünk-ittunk, frissítettük magunkat a további túraszakaszok leküzdéséhez.

A jelzések többségében jól láthatóak és követhetőek voltak. Egy elágazásnál (kerítésnél) a kék sávot nem találtuk, csak térkép alapján tudtuk meghatározni az irányt (később kiderült, hogy jól navigáltuk magunkat).

Az időjárás tréfát űzött velünk, nagyon változatos volt. Az esőt ugyan megúsztuk, de többször elkezdett szemetelni, és ilyenkor az esőkabátokat is elő kellett venni.

Az útviszonyok jók voltak, annyi eső nem esett, hogy az utak állapotát negatívan befolyásolja. A táv jelentősebb szintkülönbség nélküli, könnyen teljesíthető volt.

A túra során két túracsapattal, és magányos kirándulókkal is találkoztunk.

A túrán készült képek, a honlapról elérhető albumokban, képtárakban megtekinthetőek, és onnan le is lehet tölteni azokat.

Budapest, 2008. április 19.

Molnár Béla

2008. április 12.

Spartacus-ösvény - 2008. áprlis 12.

2008. április 12-én a Pilis-, Visegrádi-hegységbe, a Spartacus ösvényre szervezett gyalogtúrán vettem részt.

A túra teljesített útvonala: Visegrád – Telgárthy-rét – Spartacus ösvény – Lepence-völgy – Pilisszentlászló
Túravezető: Sipos Gyula

A Volán Árpád-hídi autóbusz állomásán volt a találkozó, onnan mentünk busszal Visegrádig (Nagymarosi-révig), ahol kezdődött a gyalogtúra.
A piros sávon indultunk el, hosszan haladtunk a településen belül, majd amikor a házak elmaradtak, és a baloldalon megláttuk a Füvész kertet, valamint a Telgárthy-rétet, a jobb oldalon pedig a piros háromszög kiágazását, jobbra letértünk a betonútról (piros jelzésről). Nem volt egyszerű, de rátaláltunk a jelzés nélküli Spartacus ösvényre. A legjobb választás az lett volna, ha rátérünk a piros háromszögre, majd kb. 100 méter után balra ott a Spartacus ösvény. Túránk célja alapvetően az volt, hogy ezen a szép útvonalon végig menjünk. Nem is csalódtunk, a többség egyöntetűen állította, hogy az eddigi legszebb túraútvonalat teljesítettük. Az ösvény kilométereken keresztül kanyargott velünk a Visegrádi-, és Pilis-hegység hangulatos, szép részein. A hegyoldalakról csodálatos kilátás nyílt a környező erdőkre, hegyvonulatokra, egy helyről pedig a Dunára is. Végül a Lepence-völgyben elértük a zöld sávot, amelynek a baloldali ága Pilisszentlászlóra vezetett bennünket. Onnan (rövid Gesztenyés vendéglői kitérő után) busszal Szentendréig jutottunk, majd HÉV-vel tovább Budapestre.

A túra során többször is megálltunk pihenni, frissíteni magunkat. Kiemelt pihenőhely a Jenő-kunyhónál volt. A csapatban több névnapos, születésnapos volt, akiket köszöntöttünk, és koccintottunk az egészségükre.

A jelzések (kezdetben a piros-, a végén pedig a zöld sáv) jól láthatóak és követhetőek voltak. A jelzés nélküli Spartacus ösvényen is (ha már megtaláltuk a kiindulási pontot) jól el lehetett igazodni, gyakorlatilag végig vezetett bennünket az útvonalon. Az induláson kívül még a Jenő-kunyhónál kellett figyelni, hogy a több lehetőség közül, jól válasszunk utat a folytatáshoz.

Az időjárás egész nap kitűnő volt, időnként ugyan befelhősödött, de ezzel minden rosszat elmondtam.

Az útviszonyok nagyon jók, szinte ideálisak voltak. Megjegyzem, hogy esős, csúszós időben ezt az útvonalat nem szabad választani. Az ösvény egyes részei nagyon keskenyek, és meredek hegyoldalban vezetnek, csak száraz időben biztonságosak.

A szép időnek köszönhetően, a Telgárthy-rét környékén több túrázóval, piknikezővel találkoztunk.

A túrán készült képek, a honlapról elérhető albumokban, képtárakban megtekinthetőek, és onnan le is lehet tölteni azokat.

Budapest, 2008. április 12.

Molnár Béla

2008. április 5.

Kevély-nyereg - 2008. április 05.

2008. április 05-én a Pilis-hegységbe, Kevélyek környékére szervezett gyalogtúrán vettem részt.

A túra teljesített útvonala: Budakalász – Ingókő – Zöld-barlang – Kevély-nyereg – Mackó-barlang – Csobánka
Túravezető: Kecskeméti László

Batthyány téren volt a találkozó, onnan HÉV-el mentünk Budakalász-Lenfonóig, a túra kezdő helyszínére.
Zöld sávon kezdtük a túrát, hosszan haladtunk a településen belül, amíg az erdőszélét elértük. Feltehetően elhaladtunk az Ingókő mellett is, de már annyira benőtte a növényzet, hogy nem vettük észre. A Zöld-barlangot viszont közelről is megnéztük, felkapaszkodtunk egészen a barlang nyílásáig. A túra e szakasza – a Kevély-nyergi turistaház-romokig – többnyire hegymenetben vezetett. Ott hosszú pihenőt tartottunk, amelynek végén a csapat ketté vált. Kisebb rész (8 fő) Pilisborosjenőt vette célba, és ott szálltak fel a Budapest felé menő buszra. A csoport nagyobbik része, velem együtt (14 fő) a túratervnek megfelelően, a sárga sávon a Mackó-barlang irányába indult el, majd Csobánka házaihoz közeledve, a piros keresztre tértünk rá. Ez utóbbi jelzés vezetett el bennünket a buszmegállóhoz, onnan Volán járattal Pomázig jutottunk el, és HÉV-vel tovább Budapestre.

Tekintettel arra, hogy a Kevély-nyeregig sok hegymenet volt, többször is megálltunk pihenni. Minden alkalommal erősítettük, frissítettük magunkat.

A jelzések a túra teljes vonalán jól láthatóak és követhetőek voltak.

Az időjárás egész nap kitűnő volt. A tűző napsütést csak a túra vége felé zavarta meg felhősödés, de az esőt megúsztuk. A hegymenetekben sorra szedtük le magunkról a melegebb ruházatot.

Az útviszonyok nagyon jók, szinte ideálisak voltak. Erre szükség is volt, mert csúszós utakon a hegymenetekben, de különösen a Mackó-barlang utáni völgymenetben nehezen boldogultunk volna.

A szép tavaszi időnek köszönhetően több kiránduló csoporttal találkoztunk. A Kevély-nyeregnél különösen nagy volt a forgalom.

A túrán készült képek, a honlapról elérhető albumokban, képtárakban megtekinthetőek, és onnan le is lehet tölteni azokat.

Budapest, 2008. április 05.

Molnár Béla

2008. április 4.

Gödöllő - 2008. április 04.

2008. április 04-én, a Belügyi Nyugdíjasok Budapesti Egyesülete Tűzoltó Tagozatának tagjaival, Gödöllői kiránduláson vettem részt.

A kirándulás helye: Gödöllő, Királyi Kastély

Az Őrs vezér terén volt a találkozó, onnan HÉV-vel jutottunk el Gödöllőre, kirándulásunk célállomására.
A Grassalkovich (Királyi) Kastélyt tekintettük meg, az un. nagy körön indultunk el, szakszerű idegenvezetéssel. A program három órás időtartamú volt. Megcsodáltuk a gyönyörű kastélyt, és közvetlen környezetét, melynek során ízelítőt kaptunk a korabeli főúri világ hangulatából, életviteléből, és szokásaiból. A kastély egy részében múzeumot nyitottak, amelynek két történelmi kort bemutató állandó kiállítása van. Az egyik a kastélyt építtető főúri család, a Grassalkovichok-, a másik pedig a monarchia korába nyújt betekintést. A kastély Ferenc József és Erzsébet királyné (Sissi) kedvenc tartózkodási helye volt.

A múzeumba hátizsákkal (vagy nagyobb táskával) nem engednek be, és ott fotózni is tilos volt, viszont minden máshol (park, romos épületszárny, színház, királydombi pavilon) szabad.
Az idegenvezető minden helyszínen nagy hozzáértéssel, és közérthetően ismertette a látnivalókat.

A látogatás befejeztével, egy közeli étteremben megebédeltünk, majd a reggel megismert útvonalon visszatértünk Budapestre.

A kastély sok látogatót vonz, ott-jártunkkor is több magyar, és külföldi csoporttal találkoztunk.

Az időjárás nagyon kedvező volt, szép, napsütéses, tavaszi időt fogtunk ki.

A kiránduláson készült képek, a honlapról elérhető albumokban, képtárakban megtekinthetőek, és onnan le is lehet tölteni azokat.

Budapest, 2008. április 04.

Molnár Béla