2008. június 21.

Érd, Borhy tanya - 2008. június 21.

2008. június 21-én a Röck Vasas Természetjáró Baráti Kör tagjai, két túratársunk – Borhy István, és felesége, Marika – meghívására, az Érdi birtokukon voltunk vendégségben, ahol egy kellemes, vidáman laza napot töltöttünk el.

Az Etele téri Volán pályaudvaron volt a találkozó. Busszal mentünk Érdre, a kaszinóig, onnan pedig kb. 2-3 kilométeres sétával jutottunk el a Borhy villáig.

A vendéglátás kiváló volt, rengeteg kaja, bográcsban készült a pörkölt, az asztalok tele piával (a gyengébbeknek üdítő is volt), ha kiürült egy üveg, máris ott volt a másik, szóval minden együtt volt a jó hangulathoz. Szólt a zene, a végén pedig még dalárda is alakult a csapatból.

A szép, napsütéses nyári időben, tiszta levegőn, ápolt gyümölcs- és díszfák között jól éreztük magunkat. Nagyon meleg volt, mindenki a hűvöset, az árnyékos helyet kereste.

Túratársaink remek házigazdák voltak.

Késő délután, a reggel megismert módon, és útvonalon (Kaszinóig gyalog, onnan pedig busszal) jutottunk vissza Budapestre.

A kerti partin készült képek, a honlapról elérhető albumokban, képtárakban megtekinthetőek, és onnan le is lehet tölteni azokat.

Budapest, 2008. június 21.

Molnár Béla

2008. június 15.

Balatonarács - 2008. június 13-15

2008. június 13-ától - 15-éig a Röck Vasas Természetjáró Baráti Kör szervezésében egy hosszú hétvégét töltöttünk el a Budapest XI. kerületi Önkormányzat érdekeltségébe tartozó Balatonarácsi üdülőben.
A kirándulás vezetője: Nagy Imre

A Déli pályaudvaron volt a találkozó. Vonattal mentünk a Balatonarácsi vasútállomásig, onnan pedig gyalog jutottunk el az üdülőbe.
Tekintettel arra, hogy szépen sütött a nap, a szállás elfoglalása után rögtön a vízpart felé vettük az irányt. A víz jó volt, és még a levegő hőmérséklete is megfelelt, de azért nem volt igazi strandidő.
Estére (péntek 13-ára) közös vacsorát terveztünk a szabadba. Az üdülő udvarán lévő pingpongasztalokon terítettünk volna meg. Azonban az idő annyira elromlott (hideg volt, és nagyon fújt a szél), hogy csak zárt helyen lehetett a partit megrendezni. Mivel egyik szobában sem fértünk el, a folyosóra pakoltunk ki, az viszont szűk volt, az asztalok mellett alig lehetett eljárni. Figyelemmel a körülményekre, ez a parti hamar véget ért, pedig kaja, pia rengeteg volt.
Késő este még elmentünk sétálni, de olyan hideg volt, hogy gyorsan visszatértünk az üdülőbe, és lefeküdtünk.

Másnap (14-én) egésznapos túrát szerveztünk a Badacsonyi hegyekbe, amelyen 6-an vettünk részt. (A csoport többi tagja is részt vett különböző, rövidebb kiránduláson.) Vonattal mentünk Badacsonylábdihegyig, ahol a túra indult. Kb. 8 km-es távot teljesítettünk. A sárga sávon indultunk el, majd jelzetlen útra tértünk rá, hogy gyorsabban elérjük a Bujdosók lépcsőjét. Ez viszont egy elhanyagolt út volt, amely átjárhatatlan dzsungelbe vezetett. Ezt nem vállaltuk, inkább visszamentünk a sárga jelzésig, és azon folytattuk tovább a túrát. A jelzetlen úttal sok időt elvesztettünk, így a lépcsőket, és a Ranolder keresztet kihagytuk. Az irányt a piros sávon, piros körön, végül pedig a sárga sávon Badacsonytomaj felé vettük, ahova a késő délutáni órákban szerencsésen meg is érkeztünk, majd vonattal tértünk vissza Arácsra.
Hosszabb pihenőt egy helyen, a Rózsa-kőnél lévő asztaloknál tartottunk, ahol ettünk, ittunk, frissítettük magunkat.

A jelzések alapvetően megvoltak, de kereszteződésekben gyakran kellett keresni.
Az útviszonyok – a jelzetlen út viszontagságait nem számítva – jók voltak. A túra útvonala a Badacsony oldalában, nagyon szép környezetben vezetett. Úgy éreztük, hogy, szinte kőhajításnyira van tőlünk a Balaton.
Az időjárás túrázásra kiválóan megfelelt.

Az üdülőbe történt visszaérkezéskor egy kicsit fáradtak voltunk, de rövid pihenő (vacsora) után többen összejöttünk az egyik szobába, és még nótázni is volt kedvünk.

A harmadik napra (15-dike, vasárnap) az idő egy kicsit javult, de strandról szó sem lehetett. Így csak a Tagore sétány környékét látogattuk meg. Majd pakolás, és a délutáni órákban visszaindultunk Budapestre, ahova késő este szerencsésen meg is érkeztünk.

A kiránduláson készült képek, a honlapról elérhető albumokban, képtárakban megtekinthetőek, és onnan le is lehet tölteni azokat.

Budapest, 2008. június 15.

Molnár Béla

2008. június 7.

Lukács-árok - 2008. június 07.

2008. június 07-én a Pilis-hegységbe, Dobogókő környékére szervezett gyalogtúrán vettem részt.

A túra teljesített útvonala: Dobogókő – Lukács-árok – Szentfa-kápolna – Dömös
Túravezető: Sipos Gyula

Batthyány téren volt a találkozó, onnan HÉV-el mentünk Pomázig, majd tovább Volán busszal Dobogókőre, a túra kezdő helyszínére.
A sárga sáv északi ágán indultunk el, amely a túra teljes útvonalán, egészen Dömösig vezetett bennünket. Onnan busszal jöttünk vissza Budapestre, az Árpád-hídi Volán pályaudvarra.
Az útvonal elején (a Föld-szíve csakrájánál) a Táltos közösség szép parkot alakított ki, és látszik, hogy folyamatosan gondozzák is.

Túra közben három alkalommal tartottunk hosszabb pihenőt. Az elsőt mindjárt az induláskor, Dobogókőn, a másodikat a Rám-szakadék közelében, a zöld, és a sárga sáv szétválásánál található asztaloknál. A harmadikat pedig az Ifjúsági tábor közelében, egy szép tisztáson. Mindhárom helyen ettünk-ittunk, és erőt gyűjtöttünk a további túraszakaszok leküzdéséhez.

A jelzések a túra teljes útvonalán jól láthatóak és követhetőek voltak.

Nagyon barátságtalan időjárás fogadott bennünket Dobogókőn, amely gyakorlatilag felhőben volt. Ahogy haladtunk a hegyről lefelé, fokozatosan tisztult a levegő. Mikor a harmadik pihenőhelyhez értünk, már a nap is kisütött.

A túra a 700 méter magas Dobogókőről a Duna szintjéig (Dömösig) vezetett. Végig völgymenetben haladtunk, emelkedő szinte semmi (az ifjúsági tábor után volt egy kb. 10 méteres kapaszkodó). Könnyű túra volt.
Az útviszonyok általában jók voltak. Azonban a meredek lejtőket az előző napok esőzései csúszóssá tették, és ezeken a helyeken vigyázni kellett, hogy el ne essünk.

A Rám-szakadék környékén elég nagy volt a forgalom, az útvonal többi részén viszont senkivel sem találkoztunk.

A túrán készült képek, a honlapról elérhető albumokban, képtárakban megtekinthetőek, és onnan le is lehet tölteni azokat.

Budapest, 2008. június 07.

Molnár Béla

2008. június 4.

Százhalombatta - 2008. június 04.

2008. június 04-én Százhalombattai kiránduláson vettem részt.

A kirándulás útvonala: Budapest – Százhalombatta - Budapest
A kirándulás résztvevői: Belügyi Nyugdíjasok Budapesti Egyesülete Tűzoltó Tagozatának tagjai közül 20 fő, továbbá 480 fő egyéb belügyi-, és honvédségi nyugdíjas.
A kirándulás vezetője a tűzoltóság részéről: Duray Ferenc

A Vigadó téren volt a találkozó, onnan indultunk két hajóval a Dunai hajókirándulásra, Százhalombatta célállomással.

A hajók a Dunafüredi halászcsárdánál kötöttek ki, onnan a többség gyalog, egy kisebb rész pedig külön busszal jutott el egy honvédségi üdülőtelepre, ahol vártak bennünket.
A terv szerint egy könnyű kikapcsolódásra számítottunk, azonban még a hajón voltunk, amikor el kezdett esni az eső, és csak ebéd után, kb. egy órakor állt el. A rossz idő minden tervezett programot keresztbe vert.

A szervezők igyekeztek gondoskodni alternatív programokról, de az, hogy 500 ember fedett helyre szorult az eső miatt, kezelhetetlen volt. Gyakorlatilag a beszélgetésen kívül csak a büfé jelentette az elfoglaltságot (néhányan kártyáztak is). Délutánra viszont már a nap is kisütött. Szólt a zene, és a merészebbek a szabadban táncra is perdültek.

A hajók fél ötkor indultak vissza. A csónakháztól gyalog mentünk (sétáltunk) el a hajóállomásig. Útközben, tekintettel arra, hogy jó idő lett, körbenéztünk a Dunaparton is.
Kora este szerencsésen visszaérkeztünk a Vigadó térre.

A kiránduláson készült képek, a honlapról elérhető albumokban, képtárakban megtekinthetőek, és onnan le is lehet tölteni azokat.

Budapest, 2008. június 04.

Molnár Béla