2008. július 12.

Pákozd, Szunyog-sziget - 2008. július 12.

2008. július 12-én a Velencei tó (Pákozd-Szunyogsziget) környékére szervezett kiránduláson vettem részt.
A kirándulás vezetője: Nagy Imre

Déli pályaudvaron volt a találkozó, onnan vonattal mentünk Agárdig, majd tovább hajóval Pákozd-Szúnyogszigetre, kirándulásunk célállomására. Kb. 3-4 kilométeres séta során megtekintettük az 1848-as Szabadságharc tiszteletére létesített emlékparkot (múzeum, emlékmű), a második világháborús emlékművet, és az arborétumot. Ez utóbbi területén egy kilátót is építettek, amelyről szép kilátás nyílt a tóra, és a környező településekre. Végül a halászcsárdában megebédeltünk, ezt követően pedig a reggel megismert módon (hajóval, és vonattal) visszatértünk Budapestre.
A csapat nagyobbik része a vonattal egyenesen Budapestre jött, egy kisebb rész pedig (velem együtt 6 fő) leszállt Velencefürdőn, és az ottani – meglehetősen puritán felszereltségű – szabad-strandon lubickoltunk egyet a tóban. A strandon teltházat találtunk, a víz pedig nagyon kellemes volt. Késő este folytattuk utunkat Budapest felé.

Egész nap szép, kiránduló (strandolásra is kiválóan alkalmas) idő volt, gyönyörűen sütött a nap. A szigeti séta során, hátizsákot cipelve, meg is izzadtunk.

A kirándulás közben egy alkalommal, a második világháborús emlékműnél tartottunk hosszabb pihenőt, ahol erősítettük, frissítettük magunkat.

A jó idő sok kirándulót csábított a szúnyogszigetre, ahol több kisebb-nagyobb csoporttal is találkoztunk.

A túrán készült képek, a honlapról elérhető albumokban, képtárakban megtekinthetőek, és onnan le is lehet tölteni azokat.

Budapest, 2008. július 12.

Molnár Béla

2008. július 6.

Szada, Vajcs tanya - 2008. jűlius 06.

2008. július 06-án a Röck Vasas Természetjáró Baráti Kör tagjai, két túratársunk – Vajcs Margó, és férje, Ali – meghívására, a Szadai birtokukon voltunk vendégségben, ahol egy kellemes, vidáman laza napot töltöttünk el.

A Nyugati pályaudvaron volt a találkozó. Vonattal mentünk Veresegyházáig, onnan pedig kb. két kilométeres sétával jutottunk el Szadára, a Szélső utcába.

A Vendéglátás kiváló volt, kaja reggel, kaja délben, az asztalok tele piával (a gyengébbeknek üdítő is volt), ha kiürült egy üveg, máris ott volt a másik, szóval minden együtt volt a jó hangulathoz. Szólt a zene, a nótafák is megszólaltak, a végén pedig a bátrabbak még táncra is perdültek. Ha valaki nagyon elfáradt, a fák hűvösében lepihenhetett.

A szép, napsütéses nyári időben, tiszta levegőn, ápolt gyümölcs- és díszfák között jól éreztük magunkat. A tűző napsütés elöl menekülve, többen keresték az árnyékos helyeket.

Túratársaink remek házigazdák voltak.

Késő délután (vagy inkább kora este?), a reggel megismert útvonalon (Veresegyházáig gyalog, onnan pedig vonattal) indultunk hazafelé.

A kerti partin készült képek, a honlapról elérhető albumokban, képtárakban megtekinthetőek, és onnan le is lehet tölteni azokat.

Budapest, 2008. július 06.

Molnár Béla