2010. szeptember 25.

Szüllő László emléktúra - 2010. szeptember 25.

2010. szeptember 25-én a Budai-hegységbe szervezett, Szüllő László emléktúrán vettem részt.

A túra teljesített útvonala: Farkasréti temető - Táboros-hegy - Széchenyi-hegy - Normafa - János-hegyi nyereg - Virágvölgy - Budakeszi
Túravezető: Nagy Imre

Találkozás a Farkasréti temető főbejáratánál volt. Először - a főbejárat közelében lévő ökumenikus helyen - gyertyát gyújtottunk az elhunyt természetjárók emlékére. Majd a 2005-ben elhunyt túratársunk, Szüllő László - mai túránk névadójának - urnafülkéjéhez mentünk, ahol a megemlékezés jeléül virágot helyeztünk el.
A kiírásban szereplő gyalogtúra ezt követően kezdődött.

A temetőben megjelentek egy része buszra szállt, és elment a Normafáig, onnan lesétáltak a János-hegyi nyeregig, ahol a túracsapat (hosszabb útvonalat teljesítő) másik részével volt tervezve a találkozó.
A hosszabb útvonalat választó csoport (köztük én is) már a temetőnél megkezdte a túrát. A Hóvirág utcán felballagtunk a zöld kereszt kezdetéig. E jelzést, majd később a zöld háromszöget, zöld sávot, és a kék körutat követve mi is eljutottunk a János-hegyi nyeregig, ahol már vártak bennünket a rövidebb túrát teljesítő csoport tagjai. Jelentősebb pihenőt tartottunk, ettünk, ittunk, továbbá megbeszéltük az október 09-ére tervezett Röck Vasas Természetjárók találkozójával kapcsolatos kérdéseket. A túrát folytatva, a piros sávon eljutottunk a Virágvölgyig, onnan pedig a piros kereszten Budakeszire, ahol a Keceli borozóban zártuk a túrát. A 22-es busszal tértünk vissza Budapestre.

Az időjárással szerencsénk volt. A meteorológia csapadékos időt jelzett szombatra, a felhők meg is jöttek, de az esőt megúsztuk. Kellemes, száraz, őszi időnk volt, a hegymenetekben, elsősorban a zöld kereszt kezdeti szakaszán, meg is izzadtunk.

A túra útjai végig szárazak, jól járhatóak voltak. A Táboros-hegy oldalában volt egy rövid, meredek szakasz, amelyet esős, sáros időben nehezen tudtunk volna teljesíteni.

A túra minden résztvevője egy lépésszámlálót kapott ajándékba az Újbuda Szabadidő Sportközponttól.

A megemlékezésen, és a túrán készült képek, a honlapról elérhető albumokban, képtárakban megtekinthetőek, és onnan le is lehet tölteni azokat.

Budapest, 2010. szeptember 25.   

Molnár Béla

2010. szeptember 18.

Szarvasi Arborétum - 2010. szeptember 18.

2010. szeptember 18-án – a Borostyánfa túracsapattal - szarvasi kiránduláson vettem részt, az arborétumot látogattuk meg.

A kirándulás útvonala: Budapest - Szarvas - Budapest
A kirándulás szervezője/vezetője: Sipos Gyula

Keleti pályaudvaron volt a találkozó, onnan mentünk vonattal - mezőtúri átszállással - Szarvasra. Mezőtúrig a meglehetősen lepusztult állapotú „Traianus” InterCityvel utaztunk, amelynek színvonala nagy csalódás volt számomra.

A szarvasi vasútállomásról egy rövid, kb. 1 kilométeres sétával a városi autóbusz-pályaudvart kerestük meg, ahonnan helyi busszal jutottunk el az Arborétumig.

Részben kikövezett sétautakon, részben pedig földúton bejártuk az Arborétum területét. Megnéztük a sok fakülönlegességet, elmentünk a „kilátó”-hoz, ahol pihentünk pár percet. Fotóztuk a történelmi Magyarország mértani középpontját jelképező, szélmalom formájú emlékművet, amely az Arborétummal szemben, a Holt-Körös túlsó partján, egy dombon található, mellette az országzászló. Az emlékmű, és közvetlen területe országos védettségű történelmi emlékhely.

A program befejeztével az Arborétum területén lévő vendéglőben, némi fogyasztás mellett, pihentünk egy keveset, majd indultunk a buszmegállóhoz, onnan a délelőtt megismert helyi járattal az autóbusz-pályaudvarig mentünk, majd jött a kb. 1 kilométeres séta a vasútállomásra.

Az időjárás nem kedvezett a szabadtéri (városnéző) programoknak. Nyirkos, párás idő volt. Esőben indultunk Budapestről, és a sétánk elején még az Arborétumban is esett. A végén viszont már a nap is kisütött.

A kedvezőtlen időjárásnak köszönhetően a többi (tervezett) program elmaradt. (A programok elmaradását az is befolyásolta, hogy néhány túratársunk nem számított ennyi gyaloglásra.)

A késő esti órákban szerencsésen visszaérkeztünk Budapestre.

A kiránduláson készült képek, a honlapról elérhető albumokban, képtárakban megtekinthetőek, és onnan le is lehet tölteni azokat.

Budapest, 2010. szeptember 18.

Molnár Béla

2010. szeptember 11.

Mátrai kirándulás - 2010. szeptember 11.

2010. szeptember 11-én, a Budapest XI. kerületi Természetbarát Szakbizottság szervezésében (a Röck Vasas Természetjárók csapatával), Heves megyében, Mátra környékéi buszos kiránduláson vettem részt.

A kirándulás teljesített útvonala: Budapest - Feldebrő - Recsk - Parád - Mátrafüred – Budapest. Eredetileg a siroki vár is szerepelt a programban, de az időhiány miatt (Feldebrőn több időt töltöttünk a tervezettnél) elmaradt.
A kirándulás szervezője/vezetője: Hattyár Zsuzsa, Nagy Imre

A Budai parkszínpad előtti parkolóban volt a találkozó, onnan indult külön járatunk a kirándulásra. Az odafelé út során egyszer tartottunk pihenőt, és a buszunk is jól haladt, így elég korán elértük első állomásunkat, Feldebrőt. Ott egy különleges templom megtekintésével kezdtünk. A templom első változatát a XI. században, Aba Sámuel építette, majd többször átépítették, kiegészítették, és ami érdekes, hogy szinte minden változatból található részlet a jelenlegi épületen is. A régi templomra emlékeztető részeket, vakolatlanul, eredeti állapotában hagyták meg, úgy konzerválták azokat a falrészeket. Említést érdemel, az eredetileg temetkezési helyül szolgáló altemplom, amelynek falán/mennyezetén korabeli freskó maradványokat lehet találni. Ezt követően (az eredeti menetrendtől eltérően) egy fakultatív borkóstolón is részt vettünk, ahol a nagyon finom debrői borokkal ismerkedhettünk meg. (Megjegyzem, hogy e boroknak semmi közük Feldebrőhöz.) A program befejeztével ismét buszra szálltunk, és indultunk a kirándulás második helyszínére, Recskre, ahol a Nemzeti emlékhelyet tekintettük meg. Recsk a magyar történelem egy szomorú időszakába ad betekintést. Az 50-es évek elején ott raboskodó, politikai okból elítélt, több száz honfitársunkra emlékeztet. Következő állomásunk Parád volt, ahol a Kocsi múzeumot tekintettük meg. Végül ellátogattunk Mátrafüredre is, ahol egy, a településen tett rövid séta után, a „Feketerigóban” elfogyasztottuk estebédünket, majd indultunk Budapest felé.

A hazafelé utunk zavartalan volt, egyszer sem álltunk meg pihenni, ennek megfelelően, kevéssel hét óra után szerencsésen haza is értem.

Az időjárás nem kedvezett a kirándulásnak. Barátságtalan, nyirkos időt fogtunk ki, szakaszosan többször el kezdett esni az eső. Néhány társam időnként az esernyőt is elővette.

A kiránduláson készült képek, a honlapról elérhető albumokban, képtárakban megtekinthetőek, és onnan le is lehet tölteni azokat.

Budapest, 2010. szeptember 11.

Molnár Béla

2010. szeptember 4.

Budafoki Borfesztivál - 2010. szeptember 04.

2010. szeptember 04-én, a Borostyánfa túracsapattal egy kellemes kultúrprogramon, a Budafoki Borfesztiválon vettem részt.

A program szervezője: Sipos Gyula

A Móricz Zsigmond körtéren volt a találkozó, onnan a 33-as busszal mentünk Budafokra, a Savoyai Jenő térig, ahol a fesztivál nyitó ünnepségét tartották. Megnéztük, készítettünk néhány képet, majd elvonultunk a Lics-pincészetbe, ahol egy jó helyen lévő asztalhoz letelepedtünk, és onnan késő délutánig el sem mozdultunk. E-közben elfogyasztottuk a magunkkal vitt élelmet, és több üveg Cabernet Sauvignont is. Délután már zene is volt, és mi a táncolásból is alaposan kivettük a részünket.

Az időjárás nem fogadott kegyeibe bennünket, különösen az első órákban volt nagyon barátságtalan. Már a reggeli induláskor is szemetelt az eső, és napközben is nedves, nyirkos idő volt, szakaszosan többször is el kezdett esni. Az ünnepséget rossz körülmények között tartották. A felvonuláson részt vevő tömeg, a díszes ruhába öltözött pezsgő-, és borrendek tagjai érdekesen néztek ki esernyőkkel, esőkabátokkal. Délutánra viszont elállt az eső, ekkortól már az utcán is hatalmas tömeg volt, és a bulizást sem zavarta semmi.

Közben a borpince területén megnéztük a Velencei tó környéki művészek alkotásaiból összeállított kiállítást. Néhányan pedig a pincebejáráson is részt vettek, ahol a Budafoki pincerendszer történetével, és a borkészítés fortélyaival ismerkedhettek meg.

A jó hangulatban a nap (különösen a délutáni időszak) gyorsan eltelt, a jó bor megtette a hatását, néhányan nagyon vidám hangulatban indultunk hazafelé.

A gazdaság által termelt és helyben árusított bort, a pincészet nevét tartalmazó, feliratos kristálypohárból illett fogyasztani, melyhez 500 forint betétdíj ellenében lehetett hozzájutni.

A fesztiválon készült képek, a  honlapról elérhető albumokban, képtárakban megtekinthetőek, és onnan le is lehet tölteni azokat.

Budapest, 2010. szeptember 04.

Molnár Béla