2011. július 9.

Petőfi-pihenő - 2011. július 09.

2011. július 09-én a Pilis- Visegrádi hegységben - az Országjárók Köre szervezésében - megtartott gyalogtúrán vettem részt.

Batthyány téren volt a találkozó, onnan HÉV-vel indult a csapat Szentendrére (én Békásmegyeren csatlakoztam), majd tovább Volán busszal a Dömörkapui elágazásig, ahol a gyalogtúra kezdődött.

A túra teljesített útvonala: Dömörkapui elágazás - Anna-völgy - Vasas-szakadék - Kőhegyi Menedékház - Petőfi-pihenő (Gomba-szikla) - Klissza-domb - Pomáz
Túravezető: Schweier László (Loyer)

A zöld sávon indultunk el, majd a zöld barlang jelen eljutottunk a Vasas-szakadékig, amely egy 40-60 méter hosszú hasadék, 8-10 méteres sziklafalakkal övezve. Továbbhaladva is a barlang jelet követtük, amíg el nem értük a sárga sávot, melynek a baloldali ága felvezetett bennünket a Kőhegyi Menedékházig. Ott megálltunk pihenni és erőt gyűjteni a további útszakaszok leküzdéséhez. A menedékház büféjében fogyasztottunk ezt-azt, a szabadban pedig élveztük a jó levegőt. Kellő mennyiségű energia felvétele után megkezdtük túránk második szakaszát, amelyen a zöld sávot követtük egészen Pomázig. Rövid pihenőre (fotózásra, és a szép tájban való gyönyörködésre) megálltunk a Petőfi-pihenőnél is. Pomázon néhányan egy cukrászdát is meglátogattunk, majd a reggel megismert HÉV-vel visszatértünk Budapestre.

A túra vége felé, Pomáz szélén, egy rövid kitérővel felmentünk a temető mellett található Klissza-dombra, ősi magyar kultuszhelyünk, egy feltételezett és eddig feltáratlan területére is. Ott látható egy - Csete György által tervezett – különös (kápolna?) építmény, melyhez hasonlót eddig csak Pusztaszeren láttam. A kápolnában eredetileg a Kalotaszegi Madonna másolata is el volt helyezve, de ez ma már biztonsági okokból nincs ott. (A kápolna közelében még két, Pomáz lakosságával kapcsolatos feliratú emlékkő is található.) A dombon egy hatalmas méretű Országzászlót is láttunk lobogni. Ezeken túlmenően a Dombon árválkodik a pomázi kapcsolatokkal rendelkező Luppa-Mandics család 1912-ben épült, ma már üresen álló, elhanyagolt állapotban lévő mauzóleuma is, amely még ebben az állapotában is impozáns látvány.
A Klissza-domb, amelyen jártunk, a legújabb feltárások szerint különleges jelentőséggel bír a magyarság Kárpát-medencei jelenlétével kapcsolatban, a szkíta-magyar folytonosságról is bizonyítékul szolgálhat. Ide feltételezik Szikambriát, azaz Ősbuda várát, Attila és Árpád egykori székhelyét.
A fennsíkon egyébként csodálatos kilátásban volt részünk

Végig turistajelzéseken haladtunk, melyeken különösebb gond nélkül el lehetett igazodni.

Egész nap kánikulai meleg volt. Ha szabad területen haladtunk, a nap sütötte a fejünket, már-már az elolvadás határára kerültünk, de akkor sem volt sokkal jobb, ha a fák árnyékában jártunk. A levegő nem mozgott, tehát mindenütt fülledt meleg volt. De túléltünk minden nehézséget, edzett társaság gyűlt össze.

Az útviszonyok végig jók voltak, a Kő-hegyről Pomázra történő leereszkedés során azonban vigyázni kellett, mert több helyen meredek ösvényen vezetett az út.

A Menedékház környékén volt egy kis forgalom, máshol viszont elég csendes volt az út. Feltehetően a nagy meleg tartotta otthon kirándulókat.

A megtett távolság nem volt több 10 kilométernél. Azonban a túra első szakaszán izzasztó hegymenetben haladtunk, majd jött a leereszkedés Pomázra. Összességében, a nagy meleget is figyelembe véve könnyű túra volt.

A túrán készült képek a honlapról elérhető albumokban megtekinthetőek, és onnan le is lehet tölteni azokat.

Budapest, 2011. július 09.

Molnár Béla