2012. április 14.

Csillebérc-Budakeszi - 2012. április 14.


2012. április 14-én a Budai-hegységbe, a Magas-kői kőfejtő környékére szervezett gyalogtúrán és a XI. kerületi természetjáró szakosztályok tavaszi találkozóján vettem részt a Röck Vasas Természetjárókkal.

A túra teljesített útvonala: Csillebérc - Magas-kői kőfejtő - Makkosmária - Budakeszi
Túravezető: Nagy Imre

A Széll Kálmán téri Metró kijáratnál volt a találkozó, onnan indultunk a 21-es busszal Csillebércre, ahol kezdődött a gyalogtúra.
Kezdetben a sárga keresztet követtük, majd a sárga sáv jobb oldali ágán, egy rövid baloldali kitérővel jutottunk el a Magas-kői kőfejtőhöz, az Elhunyt Turisták kopjafájához. Az emlékhelyet és a kopjafát 2010. nov. 6-án a BTSSZ által szervezett emléktúra keretében avatták fel. A piknikezésre is alkalmas helyen erdei asztalok és padok, kiépített tűzrakóhely várja a kirándulókat.
A Budapest XI. kerületi Újbuda Természetbarát Szakbizottság 2012-ben az emlékhelyre szervezte meg a kerületben működő természetjáró szakosztályok tavaszi találkozóját. A szervezők zsíros kenyérrel, és jófajta „üdítőkkel” láttak vendégül bennünket, majd rövid ünnepség keretében plakettet, és egyéb elismerést adományoztak szakosztályonként néhány fő részére. A Röck Vasas Természetjárók tagjai közül Kővári Éva, és Kellner Andrásné volt a kitüntetett.
Közben kiosztásra került a szakosztály következő két rendezvényének írásos anyaga. Továbbá szóba került egy júliusi, Miskolc-Tapolcára tervezett hosszú hétvégének a megszervezése is.

Az ünnepséget követően megkezdtük a program második szakaszát, azaz folytattuk a túrát. Tovább haladtunk a sárga sávon Makkosmáriáig, ahol kettévált a csapat. Egy kisebb csoport, hosszabb túrát vállalva, a Szépjuhásznét vette célba. A csapat nagyobbik része, velem együtt, a templom mellett induló Makkosi úton leballagott Budakeszire, és onnan a 22-es busszal megkezdtük a hazafelé utat.

Az időjárás lehetett volna jobb is. Az esőt ugyan megúsztuk, de az ünnepség alatt elkezdett szemetelni, és ekkor, többen elővettük az esőkabátot is. Mindentől függetlenül, az ünnepség és piknik is jól lezajlott, a szemetelő eső nem zavarta meg.

Az útviszonyok jók voltak, annyi eső sem ma, sem az előző napokban nem esett, hogy az utak állapotát negatívan befolyásolja. Csillebércről indultunk, gyakorlatilag végig völgymenetben haladva, könnyen teljesíthető, rövid túra volt.

A jelzések a túra teljes útvonalán jól láthatóak, és követhetőek voltak.

A tavaszi erdő fokozatosan zöldül, az aljnövényzet már virágzik. Egyre szebb arcát mutatja a természet.

A túrán készült képek a honlapokról (itt) és (itt) elérhető albumokban megtekinthetőek, és onnan le is lehet tölteni azokat.

Budapest, 2012. április 14.

Molnár Béla 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése