2013. április 20.

Korda Filmpark - 2013. április 20.



2013. április 20-án, az etyeki Korda Filmparkba szervezett látogatáson vettem részt a Röck Vasas természetjárókkal.

A Kelenföldi Volán pályaudvarról menetrendszerinti járattal jutottunk el Etyekre, majd a kb. 1,5 km-es gyaloglás helyett, Nagy Imre és Kecskeméti László túratársaink személygépkocsikkal fuvaroztak el bennünket a buszmegállótól a filmparkig.
A belépőjegyeket mindenki saját maga intézte (teljes árú 3000, nyugdíjas 2300,-Ft, a 70 éven felülieknek pedig ingyenes volt). A filmparkkal foglalkozó leírások, prospektusok egyedülálló látványosságot ígértek a filmek szerelmeseinek.

Szakszerű vezetés által ismerkedhettünk meg a filmpark történetével – rövid múltjával, jelenével és az elképzelt jövőjével. Az általános - több mint két órás - programokon túl a látogatócsoportok egyedi programokat is igénybe vehetnek a külön szolgáltatási csomagokból. Mi csak az általános programokon vettünk részt – arra fizettünk be.
A különböző filmek, TV-sorozatok forgatásának helyet adó Korda Stúdió műtermei és szabadtéri díszletei között található látogatóközpontban – egy emlékkiállítás keretében - megismerkedhettünk Korda Sándor életével. Végigkövethetjük életútját Pusztatúrpásztótól egészen Londonig, ahol karrierje kiteljesedett. A britek Korda Sándor munkásságának elismeréséül, az év legkiemelkedőbb brit filmjének járó díjat róla nevezték el.

A csarnok másik részében a mozgókép története elevenedik meg a kiállított muzeális tárgyakon keresztül, valamint a filmkészítés folyamatába is bepillantást nyertünk. Itt a meglepőbbnél meglepőbb filmkészítési trükkökkel ismerkedhettünk meg. Némelyiket személyesen is kipróbálhattuk.
Nagyon érdekes volt a "zajszoba" ahol filmrészletet vetítettek, hang nélkül, és lehetett az eszközökkel hangokat komponálni. A lódobogás például két fél kókuszdió kavicson történő kopogtatásával készül.
A tárolókban a húszas évekből származó filmvetítők is láthatók, és megtekinthető egy „kézihajtányos vetítőtekerenc" is, a mozigép őse. Megnézhettük a Honfoglalás c. film szereplőinek ruhatárát, az alkotó életrajzával együtt.

Ezek után következett a szabadtéri bemutató, ahol az igazi filmdíszleteket lehetett megcsodálni. Többek között a világ egyik legnagyobb „New York-i utca” díszletét, továbbá a Borgiák c. sorozat díszlete a fantasztikus Római Szent Péter tér, a Colosseum, a szegénynegyed, stb.

Azok számára, akik nehezen mozogtak, a szabadtéren való közlekedéshez egy elektromos kisautó is rendelkezésünkre állt.

Fotózni a kiállító termekben (vakuval is) mindenhol lehetett. A szabadtéren felállított filmdíszletek közül viszont tilos volt fotózni azokat, amelyeket még nem mutattak be. 
A képek a honlapokról (itt) és (itt) elérhető albumokban megtekinthetőek, és onnan le is lehet tölteni azokat.
A filmpark meglátogatását azoknak tudom ajánlani, akiket tényleg érdekelnek a filmkészítés eszközei, trükkök, fortélyok stb. Akár egész napos programot is össze lehet állítani. De azért csodát senki ne várjon.
Budapest, 2013. április 20.

Molnár Béla

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése