2013. április 18.

Sas-hegy - 2013. április 18.



2013. április 18-án került megrendezésre - Újbuda Önkormányzata és a Röck Vasas Természetjárók közös szervezésében - a XIX. "Föld napi" Sas-hegyi túra.

A lezárt, természeti kincsekben gazdag, a Duna-Ipoly Nemzeti Parkhoz tartozó Sas-hegyet a mai napra, elsősorban Újbuda lakosainak nyitották meg, a költségeket az Önkormányzat viselte.

Fővárosunk területén található felbecsülhetetlen értékű, számos érdekesség közül az egyik, a Kelenföldi-síkból 259 méter magasan kiemelkedő Sas-hegy. A látogatók egy jól kiépített, könnyen járható, kb. 800 méter hosszú tanösvényen ismerkedhetnek meg a hegy növény- és állatvilágával. Többek között még a jégkorszakból itt maradt növény is található. A tanösvény végigjárása mellett megnézhettünk egy – a Sas-hegy történetével foglalkozó – kisfilmet, valamint távcsővel felszerelt kilátóból gyönyörködhettünk Budapest panorámájában.

A terület állatvilága is számos meglepetéssel szolgál. Itt találhatunk rá a hazánkban élő legnagyobb - két métert is elérő - kígyóra, a haragos siklóra, valamint a pannon vagy magyar gyíkra. Ez utóbbi tudományos neve Kitaibel Pál emlékét őrzi (Ablepharus Kitaibelii).

A hegy elnevezésének eredete vitatott. Az egyik legenda szerint 1686-ban, Buda töröktől való visszafoglalásakor, a hegyről sasok, a szabadság madarai szálltak a vár felé. Ettől kezdve hívják a hegyet „Sas-hegy”-nek.

A Röck Vasas túracsapat tagjaként 2005. óta veszek részt ezen az évről-évre ismétlődő rendezvényen. Öröm látni, hogy a terület hogyan szépül, fokozatosan kapja vissza természetes állapotát. A tájidegen orgonaerdő már teljesen eltünt.

Az időjárás nagyon kedvező volt. Végig tűző napsütést élvezhettünk, és ez a hosszúra nyúlt tél után üdítő volt. A résztvevők élvezték is a jó időt. Több mint 700 fő látogatott ki a mai napon a Sas-hegyre. Elsősorban oktatási intézményekből jöttek a fiatalok. Az idősebb korosztályba tartozók pedig az Újbuda 60+ program keretében látogattak el a hegyre. Ezen kívül családokkal, egyéni látogatókkal (kirándulókkal) is lehetett találkozni. Megnézték a kiállítást, a hegy történetét bemutató kisfilmet, valamint szakképzett vezetővel végig járták a kijelölt tanösvényt.

A túrán készült képek a honlapokról (itt) és (itt) elérhető albumokban megtekinthetőek, és onnan le is lehet tölteni azokat.

Budapest, 2013. április 18.

Molnár Béla

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése