2007. február 23.

Budafoki borpince - 2007. február 23.

2007. február 23-án a Promontorbor Rt. Budafoki pincészetébe szervezett látogatáson vettem részt.
A látogatás szervezője: Nagy Imre

A Röck Vasas Természetjáró Baráti Kör tagjai, borívó emberek lévén, szükségesnek tartottuk, hogy részletesebben is megismerjük azt a csodálatos nedűt, amivel - az étkezési kultúránk részeként - naponta találkozunk. Ennek érdekében látogatást tettünk a Promontorbor Rt. Budafoki pincészetében. Ott közelről láthattuk Európa leghosszabb összefüggő pincerendszerének egy szakaszát, ahol tárolják, kezelik, érlelik a palackozásra váró különféle borokat. Kíváncsiságunkban szakképzett vezető volt segítségünkre, tőle kaptuk a mindenre kiterjedő, közérthető nyelvezetű tájékoztatást, melynek során megismertük, többek között a pincerendszer kialakulásának történetét is. Közben folyamatosan jártuk a hegy belsejét, a hordókkal, és más hatalmas tároló tartályokkal teli labirintust. Megtudtuk, hogy a nemzetközi piac, a bor tárolására vonatkozóan milyen változásokat kényszerített ki (fahordó, betontároló, fémből készült tároló). Betekintést nyertünk a különböző borfajták készítésébe. Megtekintettük Magyarország második legnagyobb (53500 literes, tölgyfából készült) boroshordóját.

A látogatás zárásaként pedig, hogy a borgazdaság termékeit még alaposabban megismerhessük, egy színvonalas kóstolón vettünk részt, ahol vermutot, és többféle bort is tesztelhettünk.

A látogatás részvételi díja 800,-Ft/fő volt, mely tartalmazta a vezetés-, valamint a kóstolás anyagának költségeit is.

Fotózni a látogatás teljes ideje alatt szabad volt.

A kiránduláson készült képek, a honlapról elérhető albumokban, képtárakban megtekinthetőek, és onnan le is lehet tölteni azokat.

Budapest, 2007. február 23.

Molnár Béla

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése