2010. szeptember 11.

Mátrai kirándulás - 2010. szeptember 11.

2010. szeptember 11-én, a Budapest XI. kerületi Természetbarát Szakbizottság szervezésében (a Röck Vasas Természetjárók csapatával), Heves megyében, Mátra környékéi buszos kiránduláson vettem részt.

A kirándulás teljesített útvonala: Budapest - Feldebrő - Recsk - Parád - Mátrafüred – Budapest. Eredetileg a siroki vár is szerepelt a programban, de az időhiány miatt (Feldebrőn több időt töltöttünk a tervezettnél) elmaradt.
A kirándulás szervezője/vezetője: Hattyár Zsuzsa, Nagy Imre

A Budai parkszínpad előtti parkolóban volt a találkozó, onnan indult külön járatunk a kirándulásra. Az odafelé út során egyszer tartottunk pihenőt, és a buszunk is jól haladt, így elég korán elértük első állomásunkat, Feldebrőt. Ott egy különleges templom megtekintésével kezdtünk. A templom első változatát a XI. században, Aba Sámuel építette, majd többször átépítették, kiegészítették, és ami érdekes, hogy szinte minden változatból található részlet a jelenlegi épületen is. A régi templomra emlékeztető részeket, vakolatlanul, eredeti állapotában hagyták meg, úgy konzerválták azokat a falrészeket. Említést érdemel, az eredetileg temetkezési helyül szolgáló altemplom, amelynek falán/mennyezetén korabeli freskó maradványokat lehet találni. Ezt követően (az eredeti menetrendtől eltérően) egy fakultatív borkóstolón is részt vettünk, ahol a nagyon finom debrői borokkal ismerkedhettünk meg. (Megjegyzem, hogy e boroknak semmi közük Feldebrőhöz.) A program befejeztével ismét buszra szálltunk, és indultunk a kirándulás második helyszínére, Recskre, ahol a Nemzeti emlékhelyet tekintettük meg. Recsk a magyar történelem egy szomorú időszakába ad betekintést. Az 50-es évek elején ott raboskodó, politikai okból elítélt, több száz honfitársunkra emlékeztet. Következő állomásunk Parád volt, ahol a Kocsi múzeumot tekintettük meg. Végül ellátogattunk Mátrafüredre is, ahol egy, a településen tett rövid séta után, a „Feketerigóban” elfogyasztottuk estebédünket, majd indultunk Budapest felé.

A hazafelé utunk zavartalan volt, egyszer sem álltunk meg pihenni, ennek megfelelően, kevéssel hét óra után szerencsésen haza is értem.

Az időjárás nem kedvezett a kirándulásnak. Barátságtalan, nyirkos időt fogtunk ki, szakaszosan többször el kezdett esni az eső. Néhány társam időnként az esernyőt is elővette.

A kiránduláson készült képek, a honlapról elérhető albumokban, képtárakban megtekinthetőek, és onnan le is lehet tölteni azokat.

Budapest, 2010. szeptember 11.

Molnár Béla

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése