2008. április 4.

Gödöllő - 2008. április 04.

2008. április 04-én, a Belügyi Nyugdíjasok Budapesti Egyesülete Tűzoltó Tagozatának tagjaival, Gödöllői kiránduláson vettem részt.

A kirándulás helye: Gödöllő, Királyi Kastély

Az Őrs vezér terén volt a találkozó, onnan HÉV-vel jutottunk el Gödöllőre, kirándulásunk célállomására.
A Grassalkovich (Királyi) Kastélyt tekintettük meg, az un. nagy körön indultunk el, szakszerű idegenvezetéssel. A program három órás időtartamú volt. Megcsodáltuk a gyönyörű kastélyt, és közvetlen környezetét, melynek során ízelítőt kaptunk a korabeli főúri világ hangulatából, életviteléből, és szokásaiból. A kastély egy részében múzeumot nyitottak, amelynek két történelmi kort bemutató állandó kiállítása van. Az egyik a kastélyt építtető főúri család, a Grassalkovichok-, a másik pedig a monarchia korába nyújt betekintést. A kastély Ferenc József és Erzsébet királyné (Sissi) kedvenc tartózkodási helye volt.

A múzeumba hátizsákkal (vagy nagyobb táskával) nem engednek be, és ott fotózni is tilos volt, viszont minden máshol (park, romos épületszárny, színház, királydombi pavilon) szabad.
Az idegenvezető minden helyszínen nagy hozzáértéssel, és közérthetően ismertette a látnivalókat.

A látogatás befejeztével, egy közeli étteremben megebédeltünk, majd a reggel megismert útvonalon visszatértünk Budapestre.

A kastély sok látogatót vonz, ott-jártunkkor is több magyar, és külföldi csoporttal találkoztunk.

Az időjárás nagyon kedvező volt, szép, napsütéses, tavaszi időt fogtunk ki.

A kiránduláson készült képek, a honlapról elérhető albumokban, képtárakban megtekinthetőek, és onnan le is lehet tölteni azokat.

Budapest, 2008. április 04.

Molnár Béla

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése