2010. augusztus 26.

Polaris Csillagvizsgáló - 2010. augusztus 26.

2010. augusztus 26-án – a Borostyánfa túracsapattal - a Polaris Csillagvizsgálóba szervezett látogatáson vettem részt.

A program szervezője/vezetője: Sipos Gyula

Az 1-es villamos Vörösvári úti végállomásán, este fél kilenckor volt a találkozó, onnan gyalog mentünk a közelben lévő Laborc utcába, ahol a Csillagvizsgáló található. Az égboltot csak éjszaka lehet vizsgálni, ezért kellett nekünk is a látogatást ilyen későre tenni. A Csillagvizsgáló, praktikusan, olyan helyen van, ahova a város fényeiből kevés jut.
Csillagászok fogadtak bennünket, akik az ott tartózkodásunk idején végig magyarázták, hogy mit látunk, illetve az adott időben mi látható az égbolton. A csillagvizsgáló teraszán különböző távcsövek voltak felállítva, amelyeket, a szakszerű tájékoztatás mellett, szabadon használhattunk. Egy nagyobb méretű távcső a kupolában volt elhelyezve, és oda is szabadon mehettünk, de ott mindig nagy volt a tolongás, nehéz volt hozzáférni a távcsőhöz.
Láthattuk - többek között - a Holdat közelről, különböző csillaghalmazokat, a Jupitert a holdjaival együtt. Ezen túlmenően, általánosságban is tájékoztatást kaptunk csillagászati ismeretekből, az égbolton látható (és nem látható) jelenségekből.

Tekintettel a késő esti időpontra, és arra, hogy tömegközlekedéssel voltunk, fél tizenegy tájban elköszöntünk, és indultunk hazafelé.

Az időjárással szerencsénk volt. Gyakorlatilag felhőmentes égboltot fogtunk ki, így semmi sem akadályozott bennünket a vizsgálódásban.

Számomra a bolygók, csillagok közelebbről való megtekintése újdonság volt, nem bántam meg, hogy elmentem.

A kiránduláson készült képek, a honlapról elérhető albumokban, képtárakban megtekinthetőek, és onnan le is lehet tölteni azokat.

Budapest, 2010. augusztus 26.

Molnár Béla

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése