2011. február 2.

Levéltárban jártunk - 2011. február 02.


2011. február 02-án, a Magyar Országos Levéltár Bécsi kapu téri épületébe szervezett látogatáson vettem részt a Borostyánfa túracsapattal

A program szervezője/vezetője: Sipos Gyula

Moszkva téren volt a találkozó. Onnan a 16-os busszal jutottunk el a Várba, a Levéltárhoz. Szakszerű vezetés által ismerkedhettünk meg a levéltár történetével. A magyarországi írásbeliség kialakulásától kezdve, egészen napjainkig képet kaptunk a levéltári anyagok múltbéli és jelenlegi helyzetével.
A Bécsi kapu téren a levéltár fő épülete található. Ott őrzik a magyar központi igazgatás 1945 előtt keletkezett anyagát, és több híres család okmányait is.

Az épületet kifejezetten levéltári célokra építették. Az építkezés még az első világháború előtt megkezdődött, befejezésére viszont - a háború és az azt követő rossz gazdasági helyzet miatt - csak 1923-ban került sor. A levéltári iratok mennyiségének sajátos mértékegységét használva, összesen kb. 36 kilométernyi iratanyag található a Bécsi kapu téren.
Az épület látványos, és (előzetes időpont egyeztetés után) szabadon látogatható része a kapubejáró, a lépcsőház és a belőle nyíló, szintenkénti emeleti csarnok. Ezeken a helyeken különböző képzőművészeti alkotások találhatóak. A falakat, mennyezetet díszítő szép festmények a magyar történelem egy-egy - levéltári témával kapcsolatba hozható – eseményét (pl. írásbeliség elrendelése az igazgatásban, jogalkotás jelentős állomása stb.) ábrázolják. A színes ólomüvegből készült ablakok a történelmi Magyarország városainak címereit tartalmazzák. Továbbá láttunk történelmi eseményeket feldolgozó szoborcsoportokat is.
A vezetés során tájékoztatást kaptunk az épületet (és a benne őrzött iratagyagot) ért károkról is. A második világháború alatti harcokban több tűzőrségi lövés érte. Az 1956-os Forradalom során pedig az épület egy része kiégett, melynek következtében pótolhatatlan iratok vesztek kárba. A második világháború után egyes képeket (politikai okokból) láthatatlanná kellett tenni, melyek még most sincsenek eredeti állapotukba visszaállítva.

Fotózni a kutató terem kivételével mindenhol lehetett – vaku nélkül (a fényviszonyok elég rosszak voltak).   

A Levéltárban készült képek a honlapról elérhető albumokban megtekinthetőek, és onnan le is lehet tölteni azokat.

Budapest, 2011. február 02.

Molnár Béla

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése